Nieuw te streamen deze week: ‘Love and Death’, ‘Citadel’ en ‘The Nurse’ zijn nieuw, ‘Somebody Somewhere’, ‘Sweet Tooth’ en ‘Firefly Lane’ zijn terug en Oprah gaat in gesprek met Michelle Obama

De lente laat nog wat op zich wachten dus leg die tv-dekentjes nog niet te ver weg. Televisiegezelschap komt er in deze week alvast in de vorm van enkele nieuwe series en een aantal series die hun terugkeer maken. Ook kunnen we opnieuw aanknopen bij Mocro Maffia door de nieuwe film Tatta en kunnen we op sprookjesreis met Peter Pan en Wendy. Lost Luggage is een nieuwe Vlaamse toevoeging aan Disney+. Een overzicht!

Series

Wanneer David E. Kelly nog slaapt is ons een raadsel: de man schrijft ontzettend veel televisiereeksen. Na Big Little Lies en The Undoing ontwikkelde hij Nine Perfect Strangers voor Prime Video, maar voor Love & Death keert hij terug naar HBO. Bij ons is de serie van HBO, als exclusieve leverancier in Vlaanderen, op Streamz te zien. Elizabeth Olsen speelt een huisvrouw, Candy Montgomery, die in 1980 haar vriendin Betty Gore (Lily Rabe) om het leven bracht met een bijl. Ook onder andere Jesse Plemons en Krysten Ritter zullen in de reeks te zien zijn. Over dezelfde zaak was trouwens vorig jaar Candy te zien op Disney+ met Jessica Biel in de hoofdrol. De eerste drie afleveringen van Love & Death zijn nu al te zien op Streamz, de volgende volgen in wekelijks tempo.

Met de nieuwe seizoenen van Succession en Barry en deze nieuwe Love & Death is het plots weer zeer druk wat het HBO-aanbod betreft, maar laat ons vooral ook Somebody Somewhere – net als de andere series op Streamz te bekijken met elke maandag een nieuwe aflevering – niet vergeten. Net als in het eerste seizoen draait de reeks nog steeds rond de vriendschap tussen Sam (Bridget Everett) en Joel (Jeff Hiller) en net als in het vorige seizoen is de eerste aflevering van het tweede seizoen erin geslaagd om ons te doen lachen én te ontroeren. In die eerste aflevering krijgt Sam te maken met de afwezigheid van haar ouders: haar moeder heeft een beroerte gehad en verblijft in een woonzorgcentrum, haar vader Ed houdt volgens de serie een sabbatjaar, maar in werkelijkheid is acteur Mike Hagerty nu bijna exact een jaar geleden overleden. De scène waarin Sam de schuur van haar vader leegmaakt krijgt met die kennis in het achterhoofd een geheel andere lading.

Na films als Extraction en The Gray Man voor Netflix en Cherry voor Apple TV+ pakken de broers Anthony en Joe Russo nu uit met hun eerste reeks voor een streamingdienst. Citadel op Prime Video draait rond een onafhankelijk wereldwijd spionagebureau, Citadel, dat een aantal jaren geleden vernietigd werd en vervangen werd door Manticore. Met de val van Citadel werden de herinneringen van elite-agenten Mason Kane (Richard Madden) en Nadia Sinh (Priyanka Chopra Jonas) gewist toen ze ternauwernood ontsnapten. Sindsdien zijn ze verborgen gebleven en hebben ze nieuwe levens opgebouwd onder nieuwe identiteiten, zich niet bewust van hun verleden. Totdat Mason op een nacht wordt opgespoord door zijn voormalige Citadel-collega, Bernard Orlick (Stanley Tucci), die zijn hulp hard nodig heeft om te voorkomen dat Manticore een nieuwe wereldorde vestigt. Mason gaat op zoek naar zijn voormalige partner, Nadia, en de twee spionnen beginnen aan een missie die hen de hele wereld over brengt in een poging Manticore te stoppen. De eerste twee afleveringen zijn nu te zien.

Op 4 juni is het al twee jaar geleden dat Sweet Tooth in première ging op Netflix. Die reeks draaide rond Gus die in een wereld leeft die grote schade heeft opgelopen na een virus. Dat virus leidde ook tot de mysterieuze opkomst van hybriden: baby’s die als deels mens, deels dier werden geboren. Veel mensen weten niet zeker of hybriden de oorzaak of het gevolg zijn van het virus en daarom zijn ze bang voor ze en jagen ze erop. Na een decennium van veilig leven in zijn afgelegen boshut, raakt Gus, een hertenjongen, onverwachts bevriend met een rondtrekkende eenling genaamd Jepperd. Samen gaan ze op een buitengewoon avontuur door wat er nog over is van Amerika. In het nieuwe tweede seizoen zien we hoe Gus samen met andere hybriden is gevangen genomen door Dr. Aditya Singh. Hij wil hen gebruiken om een remedie te vinden tegen de ziekte van zijn vrouw. Om zijn vrienden te redden, is Gus bereid zichzelf op te offeren.

Nog nieuw op Netflix, van de makers van The Chestnut Man, is de Deense vierdelige reeks The Nurse ofte Sygeplejersken. De reeks draait rond een verpleegster die vermoedt dat er een link is tussen de drang naar aandacht van één van haar naaste collega’s en een reeks verdachte sterfgevallen in het ziekenhuis. Al snel ontvouwt zich een moordzaak als nooit tevoren in de Deense rechtsgeschiedenis. Verschillende collega’s vertellen de politie nu dat ze ook vermoeden dat de verpleegster patiënten heeft vergiftigd, en sommigen vertellen zelfs dat ze al jaren met dit vermoeden rondlopen. Maar waarom heeft niemand gereageerd? En waar is het bewijs?

Negen afleveringen van het tweede seizoen van Firefly Lane hebben we al gehad, Netflix besluit de zaak nu met de allerlaatste zeven afleveringen van de reeks die draait rond de vriendschap tussen Tully en Kate, die vrienden werden in de jaren zeventig, maar nadien uit elkaar groeiden.

Netflix staat bekend voor zijn lokale producties en nu begint Disney+ zich stilaan ook op de lokale markten te manifesteren. Met de minireeks Sam: A Saxon presenteren ze hun eerste Duitse reeks. In zeven afleveringen wordt het verhaal verteld van de opkomst en ondergang van Sam Meffires in de DDR. Sam verandert van de eerste zwarte agent in de DDR in een mediaberoemdheid en uiteindelijk in een crimineel tijdens de wilde jaren na de Duitse hereniging. Deze reeks komt uit de koker van de man die ook de Deutschland-trilogie produceerde.

Lost Luggage was dan weer eerst via VRT MAX en op één te bekijken en heeft nu ook een thuis gevonden op Disney+. In die reeks zien we hoe politievrouw Samira – de eerste hoofdrol van Intergalactic Lovers-zangeres Lara Chedraoui – de opdracht krijgt om, tien dagen na de aanslagen op Zaventem, honderden stuks bagage die zijn achtergebleven in de vertrekhal van de luchthaven van Zaventem te ordenen en terug te bezorgen aan de eigenaars of de nabestaanden van die eigenaars. Bij elke ontmoeting voelt Samira het verdriet, maar ook de moed en de hoop van de slachtoffers. Ze beseft dat haar missie van groot belang is voor het herstel van deze mensen en stort zich met extreme overgave op haar taak, maar ze vergeet daarbij één ding: dat ze ook voor zichzelf moet zorgen.

Jaren geleden, in 2017, kreeg Snowfall aandacht in de Belgische pers omdat de twee eerste afleveringen van de reeks geregisseerd werden door Adil El Arbi en Bilall Fallah. We zagen een intrigerende reeks die zich afspeelde in Los Angeles en het begin van de crackepidemie daar, in de jaren tachtig. In die context zien we de intelligente jongeman Franklin Saint stapje voor stapje uitgroeien tot een grote speler in dat drugmilieu. Dit jaar kwam de reeks na een zesde seizoen tot zijn einde. Wij hebben dus nog even te gaan, want op Disney+ is nu het vijfde seizoen – net als alle voorgaande seizoenen – te bekijken.

Ook van het mooie Better Things is het laatste vijfde seizoen, net als alle eerdere seizoenen, nu te bekijken op Disney+. In die vijf seizoenen heeft deze reeks, die vooral over het leven zelf gaat, een kleine maar trouwe aanhang weten op te bouwen. In de eerste twee seizoen was de reeks nog het product van Louis C.K. en Pamela Adlon, maar nadat C.K. in opspraak raakte door grensoverschrijdend gedrag kwam de leiding over de reeks vanaf het derde seizoen bij Adlon te liggen. Zij speelt ook de hoofdrol van de alleenstaande moeder Sam Fox die haar best doet om haar carrière en de opvoeding over haar drie kinderen te combineren, maar ze krijgt ook te kampen met de menopauze en wordt geconfronteerd met angsten en instortingen. Maar Sam heeft vooral ook een groot hart en stond in de vijf seizoenen garant voor een warme thuis. Wie nog niet aan Better Things begonnen is – zowat iedereen dus – weet wat ‘m te doen staat.

En tot slot ook al ten einde: Workin’ Moms waarvan het zevende en laatste seizoen nu op Netflix te zien is. De Canadese reeks volgt de levens van vier vrouwen terwijl ze een balans proberen te vinden tussen liefdes, carrières en hun ouderschap. In het laatste seizoen zien we hoe Sloane haar carrière en haar moederschap op de werkvloer probeert te combineren, hoe Anne opnieuw werkt aan haar woedebeheersing, hoe Val Sloane aanmeldt op een vriendschapsapp en hoe de anderen op hun beurt Val trakteren op een ladies night out.

Film

De live action remakes van Disney blijken een lucratieve buisness: The Little Mermaid komt bijna de bioscoop in zwemmen en een remake van Lilo & Stitch is aangekondigd. Hoewel Peter Pan & Wendy met iets minder luide trom is aangekondigd, kijken wij toch naar deze prent uit. De film, die rechtstreeks in première gaat op Disney+, wordt immers geregisseerd door David Lowery en als die regisseur van A Ghost Story (2017) en The Green Knight (2021) al iets heeft getoond in het verleden, dan is het dat hij over een flinke dosis lef beschikt. In deze nieuwe prent ontmoet Wendy Van Dalen (Ever Anderson), een jong meisje dat bang is haar kindertijd achter zich te laten, Peter Pan (Alexander Molony), een jongen die niet volwassen wil worden. Samen met haar broers, het elfje TinkerBell en Peter reist Wendy naar de magische wereld van Nooitgedachtland. Daar ontmoet ze de beruchte piratenleider Kapitein Haak, en begint een spannend en gevaarlijk avontuur dat haar leven voor altijd zal veranderen.

Op Streamz wacht nog een oude bekende ons op, want daar keren we terug naar de wereld van de Nederlandse misdaadreeks Mocro Maffia. Wie het vierde seizoen van de reeks nog niet zag raden we af om vanaf hier niet meer verder te lezen. Klaar? Na de ontvoering van Samira, de zus van Paus, in seizoen vier van Mocro Maffia, is nu ook Tatta spoorloos. In de nieuwe film Mocro Maffia: Tatta zien we hoe hij een wraakactie voorbereidt tegen zijn voormalige bondgenoot Paus. Om dit plan te laten slagen, heeft hij de hulp nodig van zijn oudere broer Otto. Die zit echter vast in de Hongaarse gevangenis. Tatta weet hem vrij te krijgen, maar dan worden de twee steeds verder weg van Tatta’s beoogde doel gebracht.

Docu

De Democraten hadden graag gezien dat ze zichzelf kandidaat zou hebben gesteld voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen, maar Michelle Obama heeft altijd gezegd dat haar ambitie daar niet licht. In The Light We Carry: Oprah Winfrey and Michelle Obama op Netflix gaat de voormalige First Lady van de Verenigde Staten in gesprek rond haar gelijknamige boek. In het persoonlijke boek gaat Michelle Obama in op haar moeilijkheden, haar gewoontes en haar overtuigingen. Ook in het gesprek krijgen we een zicht op de persoonlijke toolbox van Michelle Obama, een dame die zo sterk lijkt, dat we wel eens zouden kunnen denken dat ze nooit een mindere dag beleeft. Samen met Oprah praat Michelle over de angsten die ze in het leven ervaart, hoe ze met de menopauze omgaat en over dieppersoonlijke thema’s als onzekerheid en zelftwijfel.

Meer
Lees meer...