Nieuw wetsvoorstel: grootouderverlof om voor de kleinkinderen te zorgen. Enkel handig voor onze generatie?

CD&V dient een wetsvoorstel in voor ‘grootouderverlof’. Het concept: oma’s en opa’s mogen tijdskrediet opnemen om voor hun kleinkinderen te zorgen. Uit een onderzoek blijkt dat kleinkinderen steeds minder vaak bij hun grootouders terechtkunnen, omdat die zelf nog werken. Wel zouden de grootouders een substantieel deel van hun loon moeten inleveren. De gezinsbond is niet tegen, maar stelt andere prioriteiten.

CD&V-Kamerlid Stefaan Vercamer vindt dat grootouders net als ouders tijdskrediet moeten krijgen om voor hun kleinkinderen te zorgen. Dat schrijven de kranten van De Persgroep. Grootouders passen tegenwoordig steeds minder vaak op hun kleinkinderen. Uit een enquête van het Steunpunt Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, op vraag van Kind en Gezin, blijkt dat in 2013 maar liefst 42,6 procent van de kinderen helemaal niet meer bij de grootouders terechtkon. De reden: grootouders hebben vaak zelf nog een job.

“Het zou helpen om de druk op jonge gezinnen te verlichten”, redeneert Vercamer daarom met zijn voorstel. “We helpen zo niet alleen de ouders, maar ook de grootouders, die zo een zinvolle eindeloopbaan hebben.” Tegelijkertijd wil CD&V zo de druk op de kinderopvang doen afnemen, zo zijn de plaatsen nog steeds beperkt, zeker in grote steden. “Zeker nu de economie aantrekt, zullen nog meer mensen een beroep doen op kinderopvang.”

De Gezinsbond is niet persé tegen zo’n ‘grootouderverlof’, maar volgens hen liggen daar de prioriteiten niet. “Wij willen het ouderschapsverlof naar zes maanden optrekken, het moederschapsverlof naar 26 weken uitbreiden en het vaderschapsverlof verdubbelen”, zegt woordvoerder Dieter Stynen.

Loon inleveren

De vraag blijft natuurlijk of grootouders bereid zouden zin om hun loon in te leveren om voor de kleinkinderen te zorgen. Wie een voltijds tijdskrediet opneemt, krijgt maandelijks namelijk maximaal 599 euro netto, voor één dag per week is dat zo’n 100 euro.

Vercamer zegt dat zijn voorstel budgetneutraal is en dat het maximum aantal maanden tijdskrediet nog steeds op 51 blijft staan: “En zelfs als het geld kost, moet je kijken naar de maatschappelijke meerwaarde. In de groep 35- tot 45-jarigen komen de meeste burn-outs voor. Het grootouderverlof kan helpen om het aantal ziektedagen bij die groep én bij de ouderen zelf te verminderen.”

Vercamer heeft zijn voorstel nog niet voorgelegd aan de coalitiepartners, maar is dat naar eigen zeggen de komende weken van plan.

iStock
Meer
Lees meer...