Nieuwe burkini-rel: vrouw met moslimbadpak moet 490 euro schoonmaakboete voor zwembad betalen

Nieuwe burkini-rel: vrouw met moslimbadpak moet 490 euro schoonmaakboete voor zwembad betalen

Een vrouw die in de buurt van Marseille in een burkini het gemeenschappelijk zwembad gebruikte van de vakantiewoning die ze in de maand juli huurde met haar man, heeft een boete van 490 euro gekregen. Volgens de eigenaar was dat geld nodig om het water te reinigen en als compensatie voor het feit dat het zwembad daardoor twee dagen dicht moest.

De vrouw, een zekere Fadila, weigerde de boete betalen. De eigenaar van het vakantiecomplex in La Ciotat hield vervolgens het geld toen in van de borg. Vorig jaar was er een rel rond het beboeten van vrouwen in Burkini door de politie op stranden in Nice en Cannes in Frankrijk. Een rechter bepaalde toen in hoger beroep dat de boetes illegaal waren.

De vrouwen kregen toen een boete omdat ze een plaatselijke verordening tegen het dragen van burkini’s op het strand hadden overtreden. In het nieuwe geval is vooral de motivering van de eigenaar van het vakantiecomplex bijzonder: de burkini zou een probleem voor de hygiëne zijn.

Twee versies

De vrouw in kwestie deed haar verhaal aan het Collectif contre l’islamophobie en France (CCIF). Ze zegt dat nadat ze in het zwembad stapte er een personeelslid van het vakantieoord de andere aanwezigen in het zwembad aanmaande om het water uit te komen. Een beetje later kreeg haar echtgenoot telefoon van de eigenaar van het complex, die hem vroeg dat zijn echtgenote niet meer te laten zwemmen tijdens het restant van hun verblijf.

Volgens een rapport van de eigenaarsvereniging van het vakantiecomplex ging het er iets anders aan toe: daar is sprake van een burka en geen burkini, en een ander zwembadgast zou de vrouw gevraagd hebben om uit het zwembad te gaan, waarop die weigerde.

Nooit gekuist

Het koppel weigerde ook de 490 euro te betalen die volgens de eigenaar nodig was om het zwembad te laten kuisen, waardoor het ook twee dagen dicht zou zijn. Het geld werd dan maar van hun borg gehouden. Volgens het koppel is het zwembad echter nooit gekuist en zeker geen twee dagen dicht geweest.

Afgelopen week werden twee Engelse vrouwen in burkini een Portugees zwembad uitgezet. Dat was in Albufeira.

Gesponsorde artikelen