Duitsland staat de vervolging toe van de Duitse komiek Jan Böhmermann voor het beledigen van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Bondskanselier Angela Merkel zegt dat de regering zelf niet om vervolging zal vragen. De Duitse regering laat het besluit over vervolging van de komiek Jan Böhmermann over aan het Openbaar Ministerie. Desalniettemin wordt het besluit gezien als een nieuwe knieval van Merkel voor Erdogan.
Voor de vervolging wegens belediging van een bevriend staatshoofd moet de Duitse staat formeel toestemming geven. Erdogan diende begin deze week een aanklacht in tegen Böhmermann. Hij wil dat de komiek wordt vervolgd voor “het beledigen van alle 78 miljoen Turken” in een televisieprogramma.
In de wekelijkse satirische talkshow Neo Magazin Royal voerde cabaretier Jan Böhmermann een gedicht over Erdogan op, waarin hij de Turkse president onder meer uitmaakt voor een “geitenneuker” en hem ervan beschuldigde een klein pietje te hebben. De video was in het Turks ondertiteld.
Onmisbare Turken
Erdogan was woedend en vroeg de Duitse regering om de komiek te vervolgen wegens belediging. Ook deed hij aangifte bij de Duitse politie. Merkel bracht zichzelf in een lastig parket door in een telefoongesprek met de Turkse premier Davutoglu te zeggen dat ook zij het gedicht “opzettelijk kwetsend” vond. Merkel wil de relatie met de Turken goed houden, omdat die onmisbaar zijn bij het reguleren van de vluchtelingenstroom uit Syrië en Irak.
Merkel wekte tijdens haar mededeling over de zaak wel de indruk dat Böhmermann wel degelijk zou worden vervolgd. Het Duitse wetboek van strafrecht heeft een paragraaf die het beledigen of belasteren van een buitenlands staatshoofd verbiedt, op straffe van een geldboete of een gevangenisstraf. De komiek riskeert tussen één en vijf jaar cel.
“Onder de coalitiepartners klonken verschillende meningen”, aldus Merkel. “De conclusie is dat de Duitse overheid toestemming geeft in deze zaak.”
Knieval
De Duitse regering zat behoorlijk in haar maag met de kwestie en heeft er een week over gedaan om een besluit te nemen. De oppositie verkondigde al de hele week dat vervolging een knieval zou zijn tegenover Erdogan. Merkel en Europese topfunctionarissen brengen op 23 april een bezoek aan Turkije om de migratiedeal te bespreken.
Veel Duitsers vinden dat het gedicht onder de vrijheid van meningsuiting valt. Het verbod op het beledigen van een buitenlands staatshoofd is al tientallen jaren niet meer van stal gehaald. Tijdens haar mededeling leek Merkel uit haar weg te gaan om te benadrukken hoe belangrijk de relaties met Turkije zijn voor Duitsland.
Erdogan eiste eerder al dat een satirische Duitse muziekvideo (“Erdowie, Erdowo, Erdogan”) van het web zou worden gehaald. De Duitse publieke omroep ging daar toen niet op in. Dit is die clip. De moeite hoor.