Wetenschappers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA hebben een planeet ontdekt die mogelijk bewoonbaar is. De planeet kreeg de naam Kepler-1649c en bevindt zich binnen de ‘bewoonbare zone’. Dat is het gebied binnen een planetenstelsel, waarop leven mogelijk is omdat het zich op een goede afstand van een ster bevindt.
Wetenschappelijk onderzoek is soms een kwestie van geluk. Dat blijkt nog maar eens uit de laatste ontdekking van NASA. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie heeft een mogelijk bewoonbare planeet ontdekt, die in eerste instantie nog genegeerd werd door hun eigen computeralgoritme.
Kepler-telescoop
NASA’s nieuwste vondst kreeg de naam Kepler-1649c, naar de Kepler-ruimtetelescoop waarmee wetenschappers de planeet ontdekten. De telescoop werpt zijn vruchten af. Nog nooit ontdekte het een exoplaneet die dichter aanleunt bij de aarde.
‘Nieuwe aarde’
Kepler-1649c is slechts 1,06 keer groter dan onze eigen planeet en krijgt 75 procent van de hoeveelheid licht die de aarde ontvangt van onze zon. Dit zou betekenen dat de temperatuur vergelijkbaar is met die van de aarde. Andere zaken zoals de samenstelling van de atmosfeer zijn nog onbekend. Ook die factoren kunnen een invloed hebben op de leefbaarheid van de planeet.
Een ruimtereis zit er alvast niet meteen in. De ‘nieuwe aarde’ is maar liefst 100 lichtjaren van ons verwijderd. Zelfs met het snelste ruimteschip zou het zo’n 1,85 miljoen jaar duren om die bestemming te bereiken.