Nieuwe staatsbon: Dit is wat je moet weten

De Belgische overheid brengt opnieuw een eenjarige staatsbon uit. Dit maakte minister van Financiën, Vincent Van Peteghem (cd&v), bekend. In september komt deze nieuwe kans om te investeren in een staatsbon, maar deze keer zonder de belastingvoordelen van vorig jaar.

Cd&v wilde graag opnieuw een succesvolle staatsbon uitbrengen zoals die van augustus 2023. Toen bracht de “Van Peteghem-bon” bijna 22 miljard euro op voor de Belgische schatkist. Dit kwam mede door een tijdelijke belastingverlaging van 30 naar 15 procent op de winst. Dit maakte het super populair: 542.670 Belgen deden mee.

In februari 2024 probeerden ze het opnieuw, maar zonder de belastingverlaging was het minder succesvol.

Wat is een staatsbon?

Een staatsbon is een soort lening aan de overheid. Jij leent je geld uit en krijgt na een jaar je geld terug, plus een beetje extra. Het is een manier om veilig te investeren. Op 5 september komt er weer een nieuwe eenjarige staatsbon. Je kunt je inschrijven tot 13 september. De rente, of hoeveel extra geld je krijgt, wordt op 3 september bekendgemaakt. Dit keer blijft de belasting op de winst 30 procent, dus minder aantrekkelijk dan vorig jaar.

Veel banken bieden nu ook andere investeringen aan, zoals kasbons en obligaties, om te concurreren met de staatsbon. Van Peteghem hoopt dat mensen die vorig jaar investeerden, dat nu weer doen. Deze mensen krijgen hun geld en winst terug op 4 september. Ze hebben dus tijd om te overwegen of ze opnieuw willen investeren.

Toekomstige opties

Naast de eenjarige staatsbon komt er ook eentje met een langere looptijd van drie, vijf, acht of tien jaar. Hoe lang precies, wordt op 26 augustus bekendgemaakt.

Dus, als je geïnteresseerd bent in een veilige investering, houd dan 5 september in de gaten!

Meer
Lees meer...