Nieuwe trend: hotels met kinderverbod. Maar hoeveel kost dat?

Steeds meer koppels gaan op reis zonder hun kinderen en het aanbod van ‘adults only-hotels’ groeit pijlsnel. De cijfers van touroperator TUI liegen er niet om: 56 procent van de ouders ging al zonder kinderen op reis. Zijn dat soort reisjes voordeliger? En ‘mag’ er ook meer dan in andere hotels?

Ben jij zo iemand die zich op vakantie stoort aan jankende, schreeuwende en ravottende kinderen, die je hotel onveilig maken? Je bent blijkbaar niet de enige. De ‘adults only-hotels’ is aan een opmars bezig. Het concept: kinderen onder zestien of achttien jaar worden niet toegelaten in het hotel. Vroeger was dat vooral iets voor 50-plussers, maar nu worden deze hotels ook gepromoot voor jongere vakantiegangers. Zo klinkt het op de website van TUI: “Rust, ruimte en de tijd voor jezelf. Even geen kinderen. Ontspannen genieten in een moderne omgeving. In een TUI SENSIMAR hotel komt je alleen volwassenen tegen. Je kunt hier natuurlijk ook met je vrienden of familie in alle rust ontspannen en van de vakantie genieten.”

Gescheiden zwembaden, hotels en bars

Volgens hotelketen RIU zijn in één op de vijf hotels geen kinderen toegelaten. Dat melden de kranten van De Persgroep. Ook in het hoogseizoen laten steeds meer jonge koppels hun kinderen thuis om met z’n tweeën op vakantie te gaan. Een andere hotelketen, Iberostar, heeft aparte ‘adults only’-zones en zones waar kinderen toegelaten zijn. Aparte zwembaden, bars en restaurants dus voor mensen die geen kinderen kunnen verdragen. Bovendien is logeren in het ‘adults only’-gedeelte goedkoper. Veel van die hotels zijn ook uitgerust met wellnesszones, bubbelbaden, uitgebreide bars en gastronomische

Bij reisagentschap TUI is acht procent van het aanbod al ‘kinderen niet-toegelaten’, maar al 13 procent van de boekingen gaan uit naar ‘adults only’-vakanties. Ook Thomas Cook heeft op Mallorca en Ibiza alleen al 28 ‘adults only’-hotels en deze zomer komen er zo nog negen bij op andere bestemmingen.

De cijfers liegen er niet om:

  • 56 procent van de ouders ging al zonder kinderen op reis
  • 59 procent voor een weekend
  • 36 procent voor een week
  • 32 procent voor een midweek
  • 80 procent vertrekt met twee, 14 procent alleen, 6 procent onder vrienden
  • 65 procent laat de kinderen achter bij grootouders

Bron: TUI

Bij Iberostar zijn de ‘adults only‘-aanbiedingen duidelijk goedkoper

Schuldgevoel?

Volgens pedagoge Marijke Bisschop is het zo gek niet dat steeds meer ouders hun grote vakantie kinderloos willen beleven. “Misschien zullen zij zich wel een beetje schuldig voelen, maar dat hoeft echt niet”, zegt Bisschop. “Als ze hun kinderen in goede handen achterlaten, bestaat daar geen enkele reden toe. Het hele jaar staat al in het teken van werk en gezin. Er wordt van de ouders ook steeds meer gevraagd. Dat alles weegt zwaar op een relatie. Er is dan niets beters om eventjes tijd voor jezelf te nemen. Over de reacties hoef je je geen zorgen te maken. Die vakantie met zijn twee is dubbel en dik verdiend.”

Meer
Lees meer...