In China is een nieuw virus ontdekt dat van dier op mens kan overspringen. Het wordt Langya henipavirus (LayV) genoemd – en is gevonden in twee provincies in het oosten van China. Het veroorzaakt symptomen als koorts, vermoeidheid, hoesten, verlies van eetlust en spierpijn. Er zijn voorlopig nog geen sterfgevallen, maar het virus behoort wel tot een familie met uitzonderlijk hoge sterftecijfers.
Langya-virus of LayV is een zoönotisch Henipavirus. Het virus zit in de Henipavirus-familie waarvan er eerder twee soorten geïdentificeerd: het Hendra-virus – voor het eerst ontdekt in de gelijknamige buitenwijk van Brisbane in Australië – en het Nipah-virus. Beide veroorzaken ernstige infecties en zijn vaak dodelijk. De Wereldgezondheidsorganisatie classificeert henipavirussen momenteel als een bedreiging van bioveiligheidsniveau 4. Het sterftecijfer van gevallen varieert tussen 40 en 75 procent. Dat cijfers ligt dit ver boven de sterftecijfers die gebruikelijk zijn voor coronavirussen, de familie van virussen waartoe COVID-19 behoort.
Spitsmuizen natuurlijk reservoir?
Er zijn momenteel geen vaccins voor henipavirussen. De enige behandeling die artsen en medische professionals kunnen bieden, is ondersteunende zorg voor de verschillende symptomen.
Er zijn momenteel nog geen sterfgevallen gemeld door LayV. Het nieuwe Langya-henipavirus werd eind 2018 voor het eerst ontdekt in de noordoostelijke provincies Shandong en Henan, maar werd vorige week pas formeel geïdentificeerd door wetenschappers.
Het virus is waarschijnlijk van dieren op mensen overgedragen. De onderzoekers testten wilde dieren en vonden LayV-viraal RNA in meer dan een kwart van de 262 spitsmuizen Dat suggereert dat de spitsmuis een natuurlijk reservoir kan zijn. Het virus werd ook aangetroffen bij 2% van de gedomesticeerde geiten en 5% van de honden.
De eerste onderzoeken naar het virus werden geschetst in correspondentie die vorige week door wetenschappers uit China, Singapore en Australië werd gepubliceerd in de New England Journal of Medicine (NEJM).
Koorts, vermoeidheid, hoesten, verlies van eetlust en spierpijn
Bij mensen veroorzaakte het virus symptomen als koorts, vermoeidheid, hoesten, verlies van eetlust en spierpijn. Alle besmette mensen hadden koorts, zeiden de wetenschappers. Er zijn tot nu toe geen sterfgevallen door LayV. Prof Wang Linfa van de Duke-NUS Medical School, een co-auteur van de NEJM-paper, vertelde de door de Chinese staat gerunde Global Times dat de LayV-gevallen tot dusver “niet fataal of zeer ernstig waren” en dat er “geen noodzaak was voor paniek”.
Het was nog onduidelijk of het virus tussen mensen kan worden overgedragen, aldus onderzoekers. De meeste van de 35 onderzochte gevallen waren bij boeren en fabrieksarbeiders. “Contacttracering van negen patiënten met 15 naaste familieleden bracht geen LayV-transmissie met nauw contact aan het licht, maar onze steekproefomvang was te klein om de status van overdracht van mens op mens te bepalen”, stellen de onderzoekers.
(jvdh)