De kloof tussen ambitie en actie: nooit eerder werd zoveel steenkool verbruikt als vandaag

Ondanks de inspanningen om de opwarming van de aarde een halt toe te roepen, werd nooit eerder meer steenkool verbrand dan vandaag. Dat meldt het Internationaal Energieagentschap (IEA). De sterke toename van de vraag naar kolengestookte energie komt er nadat de economieën na de pandemie weer aantrokken. Die vraag kon niet worden voldaan met koolstofarme energiebronnen. 

Door de stijgende aardgasprijzen is het verbruik van steenkool in India, China, de EU en de VS de afgelopen 12 maanden weer toegenomen, aldus het IEA. Verwacht wordt dat het gebruik in de VS en Europa volgend jaar zal dalen. Maar China en India zullen de globale vraag naar steenkool in 2022 naar het allerhoogste niveau tillen. Slechts zo kunnen deze twee landen voldoen aan de binnenlandse vraag naar elektriciteit voor de staalproductie en andere industriële doeleinden. 

Twee economieën, drie miljard mensen

“Deze twee economieën, die afhankelijk zijn van steenkool en een gezamenlijke bevolking hebben van bijna 3 miljard mensen, vormen de sleutel tot de toekomstige vraag naar steenkool”, aldus de IEA.  

Steenkool is de grootste bron van wereldwijde koolstofemissies. Fatih Birol, het hoofd van het IEA, zegt dat het hoge verbruik van dit jaar een “verontrustend teken is. Het geeft aan hoe ver de wereld nog verwijderd is van zijn inspanningen om de emissies te doen dalen tot een netto-nulniveau”.  

Het IEA waarschuwde voor een “grote kloof tussen ambitie en actie” op het gebied van klimaatverandering. Daardoor wordt de vooruitgang afgeremd. 

De vraag heeft de steenkoolprijzen ook fel opgedreven. Begin oktober werd een recordhoogte bereikten van bijna 266 euro per ton in Europa. 

China neemt meer dan de helft van het globale steenkoolverbruik voor zijn rekening. Ongeveer een derde van dat verbruik voedt de elektriciteitscentrales en stadsverwarmingssystemen in het land.

Het land bouwt nieuwe kolengestookte elektriciteitscentrales om zijn energiezekerheid te verbeteren. Hoge gasprijzen en kolentekorten dwongen sommige fabrieken dit jaar hun activiteiten op te schorten. 

Meer
Lees meer...