België wordt niet langer als een “veilige plek” gezien, voor een pak landen. Daarbij ook onze dichtste bondgenoten binnen de NAVO, die via hun ambassades hun burgers oproepen “waakzaam te zijn.” Nooit eerder gebeurd, een triest precedent.
Een negatief reisadvies, waarbij landen ronduit afraden om naar ons land te komen. Dat hebben verschillende landen ondertussen uitgevaardigd. En de lijst is bijzonder indrukwekkend: van buurlanden Nederland, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk tot Europese bondgenoten zoals Ierland en Italië en zelfs de Verenigde Staten en Canada.
Ze roepen hun burgers (want België heeft gigantisch veel expats) niet op om terug te keren, maar de ambassades roepen hun burgers op tot “grote voorzichtigheid” en “extra waakzaamheid”. En onder meer Amerikaanse militairen mogen niet meer afreizen naar Brussel, tot de terreurdreiging zakt.
Dat verbod heeft alles te maken met de Belgische overheid zelf, die het dreigingsniveau op het bijzonder hoge niveau 4 gelegd heeft. Dan kunnen landen haast niet anders dan een soortgelijk advies verstrekken aan hun landgenoten. Zowel inwoners van Duitsland als Nederland in ons land krijgen de raad om plekken met veel volk te vermijden.
“Economische schade groot, maar schade aanslag zou nog veel groter zijn”
Eerder sprak Jan Jambon (N-VA), de minister van Binnenlandse Zaken nog over “mogelijke economische schade”, waar de regering zich van bewust is. “Alleen, een echte aanslag zou veel meer schade veroorzaken”, zo stelt hij. Overigens wordt dat dreigingsniveau niet beslist door onze politici en regering, maar door OCAD, het centrum dat alle informatie die de veiligheidsdiensten hebben, centraliseert. En OCAD vertaalt al die info dan in een dreigingsniveau, op dit moment voor Brussel dus dat bewuste niveau 4. Het is dan de regering die op basis daarvan veiligheidsmaatregelen treft.
Dat de Brusselse horeca ondertussen kreunt onder de toestand, is wel duidelijk. “Onze leden hebben massaal het advies opgevolgd om horeca-zaken dicht te houden. Logisch ook dat alle zaken in de Brusselse vijfhoek gesloten zijn. We willen ten alle prijze vermijden dat we een tweede Parijs hebben”, zegt Marc Van Messel van Horeca Brussel op Radio 1. “Natuurlijk zitten we op ons tandvlees, voor heel wat zaken is het weekend meer dan 50 procent van hun omzet. Maar de veiligheid van de gasten primeert altijd. Hoe lang we dit kunnen dragen is niet duidelijk. Mogelijk kunnen we achteraf kijken of we via sociale lasten eventueel iets kunnen oplossen. “