Noord-Korea’s nucleaire ambities: Kim Jong-un wil militaire supermacht worden

Noord-Korea heeft zijn ambities voor een wereldwijde militaire dominantie duidelijk gemaakt, met kernwapens als centraal element. Tijdens een recente toespraak aan de Universiteit van Nationale Defensie benadrukte Kim Jong-un dat zijn land een “militaire supermacht” wil worden en wees hij op de groeiende militaire samenwerking tussen de Verenigde Staten en Zuid-Korea als drijfveer voor deze koerswijziging.

Kim Jong-un bekritiseerde de “toenemende militarisering” van het bondgenootschap tussen de VS en Zuid-Korea en onderstreepte de noodzaak voor Noord-Korea om zijn militaire paraatheid op het hoogste niveau te houden. Hij stelde dat hoewel Pyongyang niet van plan is om Zuid-Korea aan te vallen, elke vijandelijke actie beantwoord zou worden met een “grootschalige reactie”. Daarbij liet Kim doorschemeren dat zelfs nucleaire middelen deel kunnen uitmaken van zo’n vergelding.

Volgens Kim vormt de Amerikaanse aanwezigheid in Zuid-Korea een directe bedreiging voor de stabiliteit in de regio, waarbij hij verwijst naar de nucleaire capaciteit van de VS.

Nucleaire alliantie met Rusland?

Tijdens dezelfde toespraak sprak Kim ook zijn waardering uit voor de groeiende strategische banden met Rusland. Hij omschreef de Russische president Vladimir Poetin als een “naaste kameraad” en benadrukte hun gedeelde doel om samen te werken aan “regionale en mondiale vrede”. Het versterken van de militaire en diplomatieke banden tussen de twee naties wijst op een mogelijke uitbreiding van hun strategische samenwerking, mogelijk gericht op het tegengaan van de invloed van de Verenigde Staten en hun bondgenoten.

Nieuwe nucleaire onderzeeër in de maak?

Ondertussen melden Zuid-Koreaanse militaire inlichtingendiensten dat Noord-Korea vermoedelijk bezig is met de bouw van een nieuwe nucleair aangedreven onderzeeër. Dit zou een belangrijke stap zijn in de richting van Kim Jong-uns langetermijndoel om Noord-Korea’s marine te versterken met geavanceerde nucleaire technologie.

Volgens Yonhap News Agency zou de bouw van de onderzeeër in lijn liggen met eerdere beloften van Kim om de militaire macht van zijn land uit te breiden. De mogelijkheid dat een dergelijke onderzeeër in de toekomst zou kunnen opereren nabij de Noord-Amerikaanse kustgebieden, leidt tot grote internationale bezorgdheid.

Meer
Lees meer...