‘Noord-Koreaanse hackers probeerden vaccintechnologie van Pfizer te stelen’

Noord-Korea heeft geprobeerd om de servers van farmabedrijf Pfizer te hacken om de technologie voor de ontwikkeling voor hun coronavirusvaccin te stelen. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. 

Volgens Yonhap werden Zuid-Koreaanse wetgevers op de hoogte gebracht door de nationale inlichtingendienst tijdens een hoorzitting van de inlichtingencommissie, dat achter gesloten deuren plaatsvond. Of de vermeende Noord-Koreaanse cyberaanval op Pfizer succesvol was, is op dit moment niet duidelijk. 

2 miljoen doses vaccin

Het is daarmee niet de eerste keer dat Noord-Korea beschuldigd wordt van het inschakelen van hackers om vaccintechnologie te stelen. In november waarschuwde softwarebedrijf Microsoft dat hackers in dienst van Noord-Korea, en ook Rusland, cyberaanvallen hadden uitgevoerd tegen bedrijven die betrokken zijn bij de ontwikkeling van een coronavaccin.

Een van de groepen van Noord-Koreaanse hackers zou zich hebben voorgedaan als vertegenwoordigers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Volgens Microsoft is de gezondheidssector al een tijdje het doelwit van cyberaanvallen door hackers die “profijt proberen te halen uit de pandemie”.

Hoewel Noord-Korea beweert coronavrij te zijn, zal het regime binnenkort bijna twee miljoen doses van het coronavaccin van AstraZeneca/Oxford ontvangen. Dat meldden agentschappen die deel uitmaken van Covax, de organisatie achter de wereldwijde groepsaankoop van vaccins, begin deze maand. 

Cyberleger

Hackers zijn de afgelopen jaren een steeds belangrijkere reddingslijn geworden voor het regime. Zo brachten de Verenigde Naties in februari aan het licht dat het Noord-Koreaanse cyberleger vorig jaar 316,4 miljoen dollar (262 miljoen euro) had gestolen om zijn nucleaire en ballistische raketprogramma’s te financieren

Volgens datzelfde VN-rapport heeft Pyongyang ook “splijtbaar materiaal geproduceerd, nucleaire faciliteiten onderhouden en de ballistische raketinfrastructuur verbeterd” en blijft het “in het buitenland zoeken naar materialen en technologieën voor deze programma’s”.

Ook in 2019 bracht het cyberleger heel wat geld in het laatje van het communistische land. Toen bleek uit een VN-rapport dat Noord-Korea over een periode van twintig maanden meer dan 500 miljoen euro in virtuele valuta had gestolen.

Meer
Lees meer...