Noord-Koreaanse raketlanceerders vormen nieuwe bedreiging voor Zuid-Korea

Noord-Korea heeft plannen om nieuwe ballistische raketlanceerinrichtingen te plaatsen die een groot deel van Zuid-Korea kunnen bereiken. Deze nieuwe dreiging zet de spanning op het Koreaanse schiereiland verder onder druk.

Volgens rapporten van Yonhap – via Reuters – zijn de ballistische raketlanceerinrichtingen van Noord-Korea in staat om diep in Zuid-Korea te richten, inclusief de provincie Chungcheong ten zuiden van Seoul. Deze dreiging is mogelijk door het bereik van de raketten, dat tot 110 km kan reiken. De nieuwe raketlanceerders zijn onderdeel van 250 tactische ballistische raketsystemen die Noord-Korea van plan is dicht bij de grens met Zuid-Korea te plaatsen.

Zorgen over raketleveringen en militaire samenwerking

Zuid-Koreaanse inlichtingendiensten hebben twijfels of Noord-Korea in staat is om genoeg raketten te leveren voor de 250 nieuwe lanceerinrichtingen. Deze scepsis is deels gebaseerd op de geruchten dat Noord-Korea ook wapens aan Rusland levert als onderdeel van hun militaire samenwerking.

Er zijn beschuldigingen dat Noord-Korea en Rusland betrokken zijn bij een wapenhandel om de Russische voorraad raketten en artillerie aan te vullen voor de oorlog in Oekraïne. Hoewel beide landen deze beschuldigingen ontkennen, blijven de zorgen aanhouden.

Regionale spanningen en noodzaak voor diplomatie

De mogelijkheid dat Noord-Korea zijn ballistische raketten inzet tegen Zuid-Korea veroorzaakt grote zorgen over de veiligheid in de regio. Experts waarschuwen dat deze nieuwe raketlanceerders gebruikt kunnen worden om Seoul aan te vallen of te bedreigen, wat de spanningen op het Koreaanse schiereiland verder kan verhogen.

Meer
Lees meer...