Nutella is weer kop van jut, op z’n minst indirect. Volgens een rapport van de Europese voedselveiligheidsdienst zou palmolie potentieel kankerwekkend zijn. En palmolie, dat zit in Nutella, maar ook in heel veel andere producten. Eva De Winter, diëtist gespecialiseerd in oncologie voor de Belgische Kankerfederatie, legt ons uit waarom het toch fout is om te zeggen dat Nutella kankerverwekkend is.
Jij bent misschien ook één van die Nutella-addcts die het spul ’s morgens, ’s middags én ’s avonds binnenspelen, met of zonder brood. Dan trek je je waarschijnlijk ook niet te veel aan van de polemieken rond de geweldig smeerpasta. Maar je bent mogelijks wél geflipt over de geruchten dat Nutella kankerverwekkend zou zijn, volgens het Europese voedselveiligheidsdienst ten minst.
Het verhaal is om te beginnen al niet zo rechtdoorzee: het is vooral de palmolie in Nutella die mogelijks kanker kan opwekken. En er zit wel véél palmolie in de notenpasta: zo’n 20%. Noms. Sprint je nu dan best onmiddellijk naar de specialist om te checken hoe het intussen met je levensverwachting zit? Nog niet te veel dramatiseren, maar misschien kan het geen kwaad om eens na te denken over de hoeveelheid palmolie in je dieet.
Nutella blijft slecht voor de gezondheid
Palmolie is, om het even ruw te stellen, slecht voor je gezondheid (en de ecologie) maar da’ s niks nieuws. Maar die kankerverwekkende stoffen, dat wel, legt diëtiste Eva De Winter uit aan newsmonkey. Zij werkt als oncologisch diëtiste samen met de Belgische Kankerfederatie.
Het gevaar ontstaat op het moment van de olieraffinage. “Daar passen ze bijvoorbeeld de kleur en geur van de olie aan, om ze te kunnen gebruiken in de industrie”, zegt zij. “Tijdens de raffinaderij gaat de temperatuur tot boven de 200°C en dat is het moment waarop de zuren in de olie zich transformeren. Dan ontstaan er substanties die kankerverwekkend zijn. Het gaat om verschillende soorten kanker die kunnen ontstaan.”
Ferrero, de fabrikant van Nutella, zegt dat de olie bij hen nooit boven de 200°C gaat. Volgens De WInter kan dat kloppen. “De laatste jaren zijn producenten zich steeds meer bewust geworden van het gevaar van palmolie. Een aantal onder hen hebben zelfs hun processen helemaal omgegooid en het kan best dat dat ook zo is voor Nutella, en andere grote merken. Zij gebruiken meestal wel kwaliteitsingrediënten.”
Van haar moeten we “van Nutella niet de duivel maken” door het rapport voor hun voeten te gooien. Uit dat rapport concluderen dat Nutella kankerverwekkend is, is een te gemakkelijke conclusie. “Het is niet correct om dat enkel over Nutella te zeggen, het gaat om alle producten met palmolie, en zo zijn er veel.” Dat wil natuurlijk niet zeggen dat Nutella plotseling niet schadelijk is voor de gezondheid. “Maar voor alle duidelijkheid: palmolie kan altijd een negatief effect hebben, in Nutella, in andere smeerpasta’s en in alle voeding waar je ’t in kan vinden.”
Ferrero defends palm oil in Nutella with advert against 'unfair smear campaign' https://t.co/qiZf9iNiSQ
— Ferrero EU Affairs (@Ferrero_EU) 11 janvier 2017
“Variatie in je gif”
In elk geval blijven we beter weg van producten die palmolie bevatten. Zeker met het alarmerende rapport van de Europese voedselveiligheidsdienst in het achterhoofd.
“Het is te vinden in een heel pak andere producten, zelfs in biologische voeding”, zegt Eva De Winter nog. Ze specificeert ook nog dat “jongere mensen het kwetsbaarst zijn” voor de gevaren van palmolie. “Er is een quotum per kilo dat je beter niet overschrijdt. De jongsten zijn vaak minder zwaar, dus zij zitten al snel aan dat maximum.”
We moeten ook opletten voor de kleine potjes palmolie. Volgens het voedselagentschap zit daar soms meer dan tien keer de hoeveelheid schadelijke stoffen in dan goed voor je is.
Om alle problemen te vermijden is het advies eenvoudig: vermijdt palmolieproducten, let op het etiket met de ingredienten. Als het te moeilijk is om je voedingsgewoonten aan te passen, of om de Nutella af te zweren, probeer er dan gewoon zo min mogelijk van te eten. “Je kan ook proberen om meer variatie te brengen in de producten met palmolie die je dan eet”, zegt De Winter nog. “De kwaliteit van palmolie verschilt sterk van product tot product. En het is moeilijk om te zeggen welke producten nu de slechtste olie gebruiken. Variatie in je gif is dan nog altijd beter.”