Oekraïne ontkent levering drones aan rebellen in Mali ondanks internationale beschuldigingen


In het kort

  • Oekraïne ontkent drones te leveren aan rebellen in Mali.
  • Het ministerie van Buitenlandse Zaken van het land weerlegt beweringen over het leveren van wapens, inlichtingen en steun aan een “terroristische coalitie”.
  • Rebellencommandanten in Mali hebben de samenwerking met Kiev erkend.

Oekraïne ontkent met klem dat het drones heeft geleverd aan de rebellen in Mali en verwerpt daarmee beschuldigingen van internationale media. De ontkenning volgt op een rapport van de krant Le Monde waarin wordt gesuggereerd dat Oekraïense drones steun hebben verleend aan Toeareg-rebellen die “discrete maar beslissende steun uit Kiev” krijgen.

De door een junta geleide regering van Mali verbrak in 2022 de banden met de voormalige koloniale mogendheid Frankrijk en sloot zich aan bij Rusland om de langdurige opstand in het noorden te bestrijden. Ondanks deze alliantie blijft de onrust voortduren en Mali heeft, samen met zijn buren Niger en Burkina Faso, Oekraïne beschuldigd van het ondersteunen van terrorisme in de Sahel-regio. Deze beschuldigingen komen voort uit een verklaring eerder dit jaar van een Oekraïense functionaris die aangaf bereid te zijn om rebellen in Mali te helpen.

Onthouding en reactie

Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een verklaring uitgegeven waarin het beweringen over het leveren van drones aan de rebellen in Mali en beschuldigingen van het leveren van wapens, inlichtingen en steun aan een “terroristische coalitie” krachtig weerlegt. Het ministerie roept op om een einde te maken aan de verspreiding van valse informatie die de Russische propaganda weerspiegelt.

Bij recente gevechten tussen Toearegse separatistische rebellen, strijders die gelieerd zijn aan Al Qaeda, Russische huurlingen en Malinese soldaten vielen veel slachtoffers, wat een zware nederlaag betekende voor de huurlingengroep Wagner (nu bekend als Corps Africa). Na deze gebeurtenissen verklaarde Andriy Yusov, een woordvoerder van de militaire inlichtingendienst van Oekraïne, dat de rebellen in Mali “de nodige informatie” hadden ontvangen om de aanval met succes uit te voeren.

Samenwerking tussen rebellen en diplomatieke fall-out

Rapporten geven aan dat sinds de verklaring van Yusov, rebellencommandanten in Mali hebben erkend samen te werken met Kiev, hoewel ze niets zeggen over de herkomst van hun drones. Als reactie op deze onthullingen verbrak Mali in augustus de diplomatieke banden met Oekraïne en beschuldigde het land ervan zijn soevereiniteit te schenden.

Deze ontwikkeling valt samen met de voortdurende oorlog in Oekraïne en de pogingen van Rusland om zijn invloed in Afrika uit te breiden door politieke en veiligheidsallianties te smeden, waaronder met Mali.

Meer
Lees meer...