Olympische Spelen: Klacht van VS verworpen; Amerikaanse turnster moet bronzen medaille definitief afgeven

Het drama over de bronzen medaille voor vloer in de gymnastiek op de Olympische Spelen in Parijs blijft duren. De poging van de Verenigde Staten om de zaak met nieuw bewijsmateriaal te laten heropenen bij het Court of Arbitration for Sport (CAS) haalde niets uit. Daardoor lijkt de Amerikaanse Jordan Chiles haar bronzen medaille definitief te moeten afgeven aan de Roemeense Ana Bărbosu. USA Gymnastics heeft wel laten weten te blijven zoeken naar een oplossing.

We zetten nog even de feiten van de voorbije week op een rij. Op maandag 5 augustus was het in de Bercy Arena in Parijs tijd voor de finale aan grond bij de vrouwen in de artistieke gymnastiek. De 23-jarige Amerikaanse Jordan Chiles kwam toen als laatste in actie. Zij kreeg toen van de jury een score van 13,666. Dat bracht haar op een vijfde plaats, ruim achter het ongenaakbare duo Rebeca Andrade (14,166) en Simone Biles (14,133), en nipt achter het Roemeense duo Ana Bărbosu en Sabrina Voinea (beiden 13,700).

Terwijl de 18-jarige Roemeense Bărbosu haar bronzen medaille begon te vieren, diende Cécile Canqueteau-Landi, coach van Chiles, een klacht in bij de jury. Zij meende namelijk dat de moeilijkheid van de oefening van haar gymnaste fout beoordeeld was. Na enig onderzoek werd die moeilijkheid inderdaad verhoogd van 5,8 naar 5,9. Zo ging de totale score van Jordan Chiles naar 13,766 en sprong ze naar de derde plaats. De Amerikaans mocht zo naast Andrade en Biles op het podium staan en kreeg de bronzen medaille.

Van Chiles naar Bărbosu

Enkele dagen na de feiten diende het Roemeens Olympisch Comité echter een klacht in bij het Court of Arbitration for Sport (CAS). Zij hadden namelijk ontdekt dat de klacht van de Amerikanen er kwam na één minuut en vier seconden. Aangezien de maximale tijd die er is voor zo’n klacht één minuut is, was hun klacht dus officieel te laat.

Het CAS ging mee in die redenering en verlaagde afgelopen weekend de score van Chiles opnieuw naar 13,666. Zij kreeg vervolgens de opdracht haar medaille af te geven zodat het IOC en de International Gymnastics Federation (FIG) die aan Bărbosu konden geven.

Nieuw bewijsmateriaal

Na die uitspraak liet USA Gymnastics al snel weten nieuw bewijsmateriaal te hebben. Dat zou moeten pleiten voor hun zaak. Het CAS liet echter weten dat hun regels niet toelaten om zaken te heropenen, zelfs met nieuw bewijsmateriaal.

“We zijn diep teleurgesteld door dat bericht en zullen alle mogelijke wegen en beroepsprocedures blijven nastreven, inclusief die bij het Zwitserse Federale Tribunaal, om ervoor te zorgen dat Jordan een eerlijke score, plaatsing en medaille krijgt”, laat USA Gymnastics weten in een mededeling na de uitspraak. Wat die verdere stappen zijn, is wel niet duidelijk, waardoor Ana Bărbosu momenteel officieel de boeken ingaat als bronzen medaillewinnares.

Meer
Lees meer...