Olympische Spelen: Nina Derwael plaatst zich voor de finale aan brug

De jacht op en nieuwe olympische medaille is nog steeds open. Ondanks een moeilijke voorbereiding heeft Nina Derwael zich met een sterke oefening weten te plaatsen voor de finale aan de brug met ongelijke leggers op de Olympische Spelen in Parijs. Derwael is titelverdediger op dat onderdeel.

Drie jaar geleden maakte Nina Derwael haar droom waar door in Tokyo goud te pakken op de brug met ongelijke leggers op de Olympische Spelen. Na meerdere wereldtitels én meerdere Europese titels leek het de bekroning op haar prachtige carrière. 

Schouderblessure

Derwael besloot echter door te gaan en keek al snel vooruit naar de Spelen in Parijs. De voorbereiding daarop verliep echter allerminst ideaal. Enkele maanden geleden liep de olympische kampioene een zware schouderblessure op. Ze moest geopereerd worden en kon lang niet oefenen op de brug.

Uiteindelijk moest Derwael zelfs via een omweg op de balk in wereldbekers haar ticket voor Parijs afdwingen. Dat lukte haar begin maart eindelijk, waardoor de voorbereiding echt kon beginnen.

Niet op de balk, wel op de brug

Al dat werk leidde haar naar de kwalificaties in de artistieke gymnastiek van zondagavond. Daar kwamen de Belgische vrouwen in de laatste groep in actie. Derwael moest eerst aan de bak op de balk, maar daar viel ze al bij haar opsprong af.

Alles dus op de brug met ongelijke leggers, waar ze als allerlaatste in actie moest komen. Vlak voor de oefening van Nina Derwael kwam haar landgenote Maellyse Brassart zwaar ten val. Het bracht Derwael niet van slag, want zij turnde een mooie oefening. Die leverde haar een score op van 14,733, goed voor de vierde plaats op de brug en een ticket voor de finale. Meteen na haar oefening barstte Nina Derwael in tranen uit.

Twee Belgen in toestelfinales

Nina Derwael komt zondag 4 augustus in actie in de jacht op een nieuwe medaille. Op diezelfde dag komt ook de Belgische mannelijke turner Glen Cuyle in actie op de finale aan ringen.

Nina-Derwael-Olympische-Spelen-2024-kwalificatie
DIRK WAEM/BELGA MAG/AFP via Getty Images
Meer
Lees meer...