Olympische Spelen: Nina Derwael grijpt nipt naast medaille en wordt knap vierde in finale aan brug

Nina Derwael heeft haar onwaarschijnlijke comeback na zwaar blessureleed niet kunnen bekronen met een nieuwe olympische medaille. Op de finale aan de brug met ongelijke leggers werd ze vierde om amper 0,034 punten van brons. Na afloop reageerde Nina Derwael trots, maar ook ontgoocheld. Ze kijkt wel al vooruit naar de Olympische Spelen van 2028 in Los Angeles.

Drie jaar geleden maakte Nina Derwael haar droom waar door in Tokyo goud te pakken op de brug met ongelijke leggers op de Olympische Spelen. Na meerdere wereldtitels én meerdere Europese titels leek het de bekroning op haar prachtige carrière. 

Schouderblessure

Derwael besloot echter door te gaan en keek al snel vooruit naar de Spelen in Parijs. De voorbereiding daarop verliep echter allerminst ideaal. Enkele maanden geleden liep de olympische kampioene een zware schouderblessure op. Ze moest geopereerd worden en kon lang niet oefenen op de brug.

Uiteindelijk moest Derwael zelfs via een omweg op de balk in wereldbekers haar ticket voor Parijs afdwingen. Dat lukte haar begin maart eindelijk, waardoor de voorbereiding echt kon beginnen.

Finale aan de brug

Dat vele werk bleek gelukkig niet voor niets. In de kwalificaties afgelopen zondag werd Nina Derwael vierde aan de brug met ongelijke leggers. Zo dwong ze een ticket af voor de toestelfinale. Daarin leek goud en zilver moeilijk bereikbaar, zonder onverwachte valpartij van een concurrentie, maar lag de derde plaats wel op.

Derwael turnde zelf een heel mooie oefening en kreeg daarvoor 14,766. Zo stond ze even aan de leiding. Topfavoriete Kaylia Nemour en ook Qiyuan Qui ging ruim over die score en pakten zo de eerste twee plaatsen. Voor brons zou het gaat tussen Dewael en Sunina Lee. De Amerikaanse deed met 14,8 uiteindelijk nipt beter en pakt zo – net als in Tokyo – brons. Derwael eindigt ontgoocheld op een nipte vierde plaats.

Los Angeles

Na afloop reageerde Nina Derwael trots op haar prestaties, al viel er wel ook enige ontgoocheling te horen. “Als je er dan toch zo dicht bij bent …”, reageerde ze op Sporza.

“Maar het verhaal zit er nog niet op. Ik heb zin om nog vier jaar te knallen naar Los Angeles”, bevestigde ze haar plan om door te doen tot de Olympische Spelen in 2028.

Meer
Lees meer...