Olympische Spelen: Waarom douchen schoonspringers na elke sprong?

De Olympische Spelen zijn in volle gang. Naar goede gewoonte zitten de eerste dagen vol watersporten en dat was ook nu dus niet anders. Naast het populaire zwemmen is er natuurlijk ook het schoonspringen vanop 3 en 10 meter. En wat daarbij opvalt, is het feit dat de atleten na elke sprong een douche nemen.

Schoonspringen is zonder twijfel een van de meest elegante sporten op de Olympische Spelen. Dat werd eerder deze week nogmaals duidelijk. Tijdens het synchroonspringen vanop 10 meter zagen fans van de sport al hoe de bekende Britse atleet Tom Daley samen met collega Noah Williams al een zilveren medaille behaalde. De gouden medaille ging naar de Chinezen, die niet te verslaan zijn. Maar waarom douchen de atleten na elke sprong als ze even nadien opnieuw moeten springen?

Drie redenen

Na een sprong in het koude water van het duikbad, koelt het lichaam snel af. Om blessures te voorkomen, moeten de spieren van de duikers warm blijven. Douchen helpt de lichaamstemperatuur op peil te houden, wat essentieel is voor optimale prestaties en het voorkomen van krampen. Ook het bubbelbad dat aanwezig is, zorgt voor de verzorging van die spieren.

Een andere reden is het verwijderen van chloor. Hoewel chloor noodzakelijk is om het water schoon te houden, kan het de huid irriteren. Door te douchen, spoelen duikers het chloor van hun huid en minimaliseren ze irritaties. Dat is vooral belangrijk bij meerdaagse wedstrijden, waar de atleten meerdere keren per dag het water in gaan.

Naast temperatuurregulatie en het verwijderen van chloor, helpt douchen ook bij de mentale voorbereiding. Het is een moment van rust en focus, waarin duikers zich kunnen concentreren op hun volgende sprong.

Meer
Lees meer...