Ondanks veel pogingen met de ‘War on Drugs’ en extra accijnzen op tabak en alcohol, blijft België nog steeds een van de goedkoopste landen om drugs, alcohol en sigaretten te kopen. In vergelijking met het gemiddelde inkomen staat België wereldwijd zelfs op een vierde plaats.
Het is niet direct als reisgids bedoeld, maar de Amerikaanse website Bloomberg heeft onderzocht wat de prijs is van een ‘weekvoorraad’ alcohol, sigaretten en drugs in 100 verschillende landen. Die zogenaamde weekvoorraad bevat 1 pak sigaretten, 1 fles alcohol, 1 gram cocaïne, 1 gram marihuana, 1 gram amfetamines (zoals xtc of MDMA) en 1 gram opiaten (zoals opium of heroïne).
Om de prijs van illegale drugs vast te stellen, gebruikt Bloomberg cijfers van het jaarlijkse World Drug Report van de World Health Organization. Voor de legale drugs kijkt de website naar de officiële winkelprijzen, rekening houdende met de meest recente accijnzen in alle landen.
Veel verschil
Opmerkelijk zijn de grote verschillen in prijs over heel de wereld. Laos is het goedkoopste land want daar betaal je voor zo’n pakket maar 38 euro, Honduras en Congo volgen kort daarna. In Japan betaal je maar liefst 1351 euro voor hetzelfde pakket, daarna volgen Nieuw-Zeeland en Australië.
In België kost die weekvoorraad je, volgens het onderzoek, 144 euro. In Europa moet België daarmee enkel Portugal (126 euro) voorlaten. Niet toevallig zijn dat twee landen van wie de havens vaak gebruikt worden voor de import van drugs, waardoor minder tussenpersonen moeten betaald worden.
Vierde van de wereld
België steekt er pas echt bovenuit als we kijken naar hoeveel zo’n weekpakket kost in vergelijking met het gemiddelde inkomen van dat land. Met 19,3 procent staat ons land daar op een vierde plaats. Enkel Luxemburg (12,7%), Zwitserland (15,6%) en Bahamas (15,9%) scoren ‘beter’. Bij die eerste twee landen komt dat vooral door het hoge gemiddelde inkomen.
Ook daar vallen de grote verschillen tussen landen onderling op. Zelfs EU-landen zoals Letland (86,7%), Slovakije (83%) en Polen (79,5%) zijn ongeveer 5 keer zo duur als België.