Onderzoekers bereiken Noordpool, een jaar vastgevroren in het ijs

De grootste poolexpeditie ooit is begonnen. Zeshonderd klimaatwetenschappers en andere bemanningsleden uit maar liefst negentien verschillende landen lieten zich vrijwillig vastvriezen. Dat doen ze omdat ze op die manier beter de minder bekende kant van de Noordpool kunnen onderzoeken.

Verschillende onderzoekers lieten zich op de Noordpool vastvriezen voor een grootschalige expeditie. Ze onderzoeken de kant van het gebied waar het permanent nacht is in de winter én het zee-ijs niet smelt.

Poolwinter

Poolexpedities zijn op zich niets nieuw meer. Maar zo’n expeditie in de winter is wél nieuw. De meeste onderzoeken vinden namelijk plaats in de zomer omdat er dan 24/7 licht is. Daarnaast zijn de temperaturen dan ook meer verdraagbaar. Tijdens de zomermaanden gaat de zon binnen de poolcirkels nooit onder, in de winter is dat omgekeerd.

Doordat de wetenschappers nu in de winter op expeditie gaan, wordt het onderzoek plotseling een stuk moeilijker. Ze gaan er onder andere onderzoek voeren op én onder het ijs. Over de poolwinter weten we nog relatief weinig en dat is precies de reden waarom de onderzoekers testen zullen uitvoeren.

De wetenschappers zijn met de Polarstern naar de Noordpool gevaren. Dat is een van de grootste en meest geavanceerde poolonderzoeksschepen ter wereld. Het schip is van het Duitse Alfred Wegener Instituut, een centrum voor poolonderzoek.

Een jaar vastgevroren

De onderzoekers willen het schip bij aankomst op de Noordpool laten vastvriezen om een jaar lang mee te drijven met het poolijs. In de winter worden de ijsschotsen vaster waardoor ook het schip langzaamaan vast komt te zitten. Maar in de zomer smelten die schotsen opnieuw.

In de periode dat het schip vast zit tussen het ijs, kunnen de onderzoekers experimenten en metingen uitvoeren die de klimaatwetenschap moeten helpen.

De boot is het centrale kamp. Rond het schip wordt een netwerk van meetstations uitgebouwd. Daar hoort ook een start- en landingsbaan voor vliegtuigen bij op het ijs. Door middel van Russische vliegtuigen worden de onderzoekers in de komende maanden bevoorraad. Alles bij elkaar is dit de grootste poolexpeditie ooit. Daar is tien jaar voorbereiding aan voorafgegaan.

Meer
Lees meer...