Florida heeft 5,6 miljoen mensen opgeroepen om de staat te verlaten vanwege de komst van orkaan Irma. Dat is meer dan een kwart van de totale bevolking van de staat. De verwachting is dat Irma aan het eind van het weekend aan land komt in de VS. De orkaan was, nadat hij in Sint-Maarten een ravage had veroorzaakt, even afgezwakt tot een orkaan van de vierde categorie, maar is nu weer gegroeid naar de hoogste categorie.
De kracht van orkaan Irma is weer toegenomen en is op volle kracht 5 bij Cuba aan land gekomen.
Irma trok langs de noordkust van Cuba en kwam in de provincie Ciego de Ávila aan land, nadat al een spoor van vernieling was achtergelaten in het Caribisch gebied.
Florida is next. Het gaat om de grootste evacuatie in de geschiedenis van de regio, zei burgemeester Carlos Giménez van de county Miami-Dade.
“Als je in de Keys woont, ga dan nu. Riskeer niet je eigen leven of de levens van je geliefden”, waarschuwt gouverneur Rick Scott op Twitter.
De oproep geldt vooral voor mensen uit de zuidelijke helft van Florida en mensen die in slecht gebouwde huizen wonen. Al dagen verkondigt gouverneur Scott dat de mensen in Florida hun spullen moeten pakken. Met name de inwoners van de kustgebieden lopen gevaar vanwege de verwachte overstromingen.
De Amerikaanse overheid riep gisteren al 650.000 mensen op hun huizen in en rond de stad Miami te verlaten. Zij hebben tal van noodopvangplaatsen geopend. Ook voorzien ze in gratis busvervoer naar die centra.
De gouverneur noemt Irma de gevaarlijkste en grootste storm die Florida ooit heeft meegemaakt. Een weerkundige van het Amerikaanse orkanencentrum waarschuwt dat de orkaan iedereen die niet vertrekt het leven kan kosten.
De afgelopen dagen is er al een massale uittocht geweest uit Florida. Op veel plaatsen is de benzine op en er waren lange files. De luchthaven van Miami is nog open, maar veel vluchten zijn geschrapt.
#Irma has officially made landfall in Cuba as a Cat. 5 – the 1st Cat. 5 hurricane to make landfall in Cuba since 1924. pic.twitter.com/ue9wTMZta7
— Philip Klotzbach (@philklotzbach) 9 september 2017
Waarom Miami het zwaar te verduren krijgt
Om te beginnen brengt Irma een combinatie van extreme regenval, hoge golven en ongekend harde wind.
Wateroverlast is in Miami geen nieuw probleem. De stad kampt met een poreuze ondergrond, het is een beetje zoals een spons. Bij een hoge waterstand borrelt het water nu al omhoog in de straten.
Volgens klimaatwetenschappers is Florida zeer gevoelig voor de gevolgen van de opwarming van de aarde. De stijgende zeespiegel bedreigt dertig procent van de stranden van de staat in de komende 85 jaar. Experts verwachten dat het water in Miami aan het eind van deze eeuw twee meter hoger staat dan nu. De stad zal wellicht het einde van deze eeuw niet halen door de stijging van de zeespiegel.
En dat terwijl Miami, van alle plaatsen in de VS, het belangrijkste symbool is van de overwinning van de mens op de natuur. Tot ver in de 19e eeuw was het gebied waar Miami nu ligt moeras.