Ons kleine paradijs even in perspectief gezet: 17de op lijst van meest sociaal progressieve landen, achter de VS

België scoort niet meteen spectaculair op de Social Progress Index, die de sociale welvaart berekent voor landen. We eindigen zelfs achter de Verenigde Staten. 

Om de SPI te bereken worden 52 factoren in acht genomen, onderverdeeld in drie categorieën: Basic Human Needs, Foundations of Wellbeing en Opportunity. Zo’n index is uiteraard nooit perfect, maar het gezien het aantal factoren dat hier in acht is genomen, geeft het toch wel een mooie indruk. Wat de SPI ook toont is dat een goed sociale zekerheidssysteem niet meteen gelijk staat met een goeie sociale welvaart. 

Gecombineerd, geeft dat dit:

Basic Human Needs

In deze categorie zitten ondermeer hoeveel mensen honger lijden, hoe goed en hoe toegankelijk proper water is en de beschikbaarheid van betaalbaar en degelijk wonen.

Maar ook de luchtkwaliteit en hoe veilig het is, dat laatste gemeten aan het aantal moorden, het aantal geweldsdelicten, politieke terreur maar ook het aantal verkeersdoden. Plus, niet onbelangrijk, het (on)veiligheidsgevoel bij de bevolking.

Op dat vlak zit het met België echt wel goed. Beter dan bijvoorbeeld de VS, de UK, Australië en Nieuw-Zeeland. Allemaal landen die het in de totale index beter doen dan wij. Waar we punten verliezen: verkeersveiligheid (pas 25ste met 8,1 doden op 100.000 inwoners).

Foundations of wellbeing

In deze categorie vind je ondermeer het niveau van het onderwijs en de gelijkheid van kansen in dat onderwijs voor jongens en meisjes. 

Maar ook de toegang die de bevolking heeft tot informatie met het aantal gsm-gebruikers, mensen die op het internet zitten en persvrijheid.

Ook in deze categorie: gezondheid en wellness. Gaande van de levensverwachting en het aantal zwaarlijvigen tot het aantal zelfmoorden. 

Plus: de inspanningen voor een duurzame, groenere leefomgeving, met CO2-uitstoot, maar ook de gezondheid van onze waterlopen.

Hier doet België het slechter dan alle landen uit de top 20 op de VS na. 

Op het vlak van zwaarlijvigheid scoren we slecht, daar staan we 67ste, en 19 mensen op 100 wegen ongezond te veel.

Qua zelfmoorden staan we 112de op 132 landen. 

Opportunity

Deze categorie valt uiteen in vier subcategorieën. 

Persoonlijke rechten,  persoonlijke vrijheid en keuze, tolerantie en gelijkheid en toegang tot hogere opleidingen.

België staat pas op de 48ste plaats als het aankomt op tolerantie ten opzichte van migranten. In de VS zeggen 84 volwassenen op 100 geen probleem te hebben met migranten. Bij ons zijn er dat 64 op 100. 

33 op 100 volwassen Belgen zijn niet tolerant tegenover holebi’s. In Nederland zijn dat maar 15 op 100 mensen, en het zijn er zelfs meer dan in de VS (30 op 100).

Op het vlak van religieuze tolerantie scoren we ook al niet geweldig, daar staan we 45ste. 

Qua kansenbeleid staan we uiteindelijk 17de in de top 20.

Bekijk hier de SPI in detail, met alle rankings en scores voor alle 52 factoren.