Onze Belgische frietjes zijn gered! Studente ontwikkelt techniek om ‘gevaarlijke’ frietjes op te sporen

Als we de Europese Commissie mogen geloven, eten we binnenkort geen frietjes meer zoals we die nu gewoon zijn. Hun toekomstige plannen gaan in tegen onze traditionele bakmethode, omdat deze het risico verhoogt op schadelijke stoffen in de frieten. Doctoraatsstudente Lien Smeesters ontwikkelde een nieuwe techniek om ongeschikte aardappelen op te sporen.

Als we onze frietjes te heet bakken, verhoogt de kans op acrylamide, een stof die vrijkomt en zeer schadelijk kan zijn voor onze gezondheid. Hoe heter we onze frietjes dus bakken, hoe meer van de schadelijke stof erin kan voorkomen en dat wil de Europese Commissie tegengaan. Net daarom schreef Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) een brief naar de Europees Commissaris om onze traditionele manier van frietjes bakken niet in gevaar te brengen.

Gevaarlijke frietjes

Eten we dan nooit meer lekkere bruine frietjes van de frituur? Als het van doctoraatsstudente en researcher bij de VUB Lien Smeesters afhangt niet. Ze ontwikkelde een nieuwe techniek om de gevaarlijke stoffen in onder andere aardappelen, noten, granen en maïs snel te detecteren en zo te bepalen of de aardappelen geschikt zijn om hoog te verhitten en dus frietjes van te maken. Dit gebeurt overigens zonder gebruik van chemische middelen, waardoor er geen schade wordt gebracht aan het product. De techniek is onmiddellijk toepasbaar in grote voedingsverwerkende bedrijven, maar in de toekomst zal er ook worden gewerkt aan een oplossing om deze in onze eigen keuken te kunnen gebruiken.

iStock

Geen reden tot paniek

Volgens Bernard Lefèvre van het Nationaal Verbond van Frituristen is er geen reden tot paniek en zal onze frietcultuur blijven bestaan. Belgen volgen namelijk al jaren de voorgeschreven regels om frieten te bakken, vertelt hij in Het Laatste Nieuws: “Je moet de frieten wassen, je moet ze koel en donker bewaren, je mag ze niet te dun snijden, je mag geen rassen gebruiken die te veel suikers bevatten en je mag ze niet te heet bakken. Om tal van redenen doen wij dat nu al. Wij zijn het enige land, denk ik, waar een wet bestaat die zegt hoe heet frieten gebakken mogen worden.”

Ook over de frietjes ‘voorbakken’ hoeven we ons volgens hem niet teveel zorgen te maken, omdat de frituristen de aardappelen eerst koken in olie op een relatief lage temperatuur. Van verkleuring – hét teken dat er acrylamide ontwikkelt – is dan nog geen sprake.

Meer
Lees meer...