“Onze directeur is zot”: Hogeschool PXL Hasselt sluit leerlingen én personeel twee dagen buiten voor sociaal experiment

Ja, die titel lees je goed. Hogeschool PXL in Hasselt wil op 19 en 20 mei een uniek sociaal experiment uitvoeren: de deuren van de school worden voor twee dagen hermetisch afgesloten. Geen leerling, geen leerkracht, zelfs geen poetsvrouw die binnen kan. Twee dagen verplicht spijbelen? Toch niet: alle lessen en activiteiten moeten wel gewoon doorgaan. Hoe dan? Dat moeten ze zelf zien uit te zoeken …

“We leven in een wereld die continu en sneller dan ooit verandert. Ook de arbeidsmarkt verandert en we moeten mee als we willen blijven meedraaien. We zitten té veel vast in onze denkpatronen”, legt algemeen directeur van de PXL, Ben Lambrechts, uit aan newsmonkey. Hij is de initiatiefnemer van het experiment.

“Daarom komen we met dit uniek experiment op de proppen. We gooien iedereen van de school twee dagen in het ongewisse en laten ze zelf naar oplossingen zoeken. Zo leren ze out of the box te denken. Wie weet wat voor creatieve oplossingen komen er uit de bus”, vertelt hij.

“We hebben bijna examens. Hoe moeten we dat gaan regelen?!”

Wat er precies gaat gebeuren weet niemand, zelfs de directeur niet. De reacties over het experiment zijn dan ook verdeeld.

“Sommige leerlingen reageerden in paniek. ‘Onze directeur is zot geworden. We hebben binnen twee weken examens en er kwamen gastsprekers. Hoe moeten we dat allemaal gaan regelen?!’, zeiden ze. Ze hebben nog geluk. Ik wou de actie eigenlijk pas één dag op voorhand aankondingen, om het verrassingseffect erin te houden. Daar ben ik toch van afgestapt. Maar voor de rest laat ik ze volledig doen, het is en blijft een sociaal experiment.”

“Wie weet is Hasselt die dag wel volledig verkeersvrij.”

“Veel leerlingen zullen waarschijnlijk via internet bijeenkomsten organiseren en oplossingen zoeken. Een docente vroedkunde wou dan weer een pop-up workshop organiseren in een kunstcentrum bijvoorbeeld, maar vraag me niet waarom net daar. Wie weet is Hasselt die dag wel bijna volledig verkeersvrij. Veel studenten komen normaal met de auto naar school. We zullen het zien. We hebben een heel team dat alles opvolgt. Er is ook een Facebook-pagina waar iedereen reacties kan posten.”

“Eén ding is zeker: onze seismograaf in Hasselt heeft alvast een hele grote schokgolf gemeten toen het experiment bekend werd gemaakt”, lacht Lambrechts.