Als je grote voeten hebt, moet je je zeker niet slecht voelen. Je bent zeker niet de enige! Onze voeten zijn blijkbaar gemiddeld twee maten gegroeid in de laatste dertig jaar. Twintig jaar geleden was een maatje 42 voor een vrouw heel zeldzaam, terwijl nu een maatje 36 eerder een uitzondering is.
Als je gaat winkelen, merk je het zelf waarschijnlijk ook op: er staan erg grote maten in de rekken. Zo staan bijvoorbeeld in schoenenwinkel Torfs zelfs vrouwelijke pumps tot maat 43, maar dat was vroeger zeker niet het geval. “Vier jaar geleden hebben we het assortiment uitgebreid omdat de vraag zo aanzienlijk was”, zegt directeur Wouter Torfs in GvA. “In onze webshop bekijken we hoe we ons aanbod in de grote maten nog kunnen uitbreiden.”
Maat 43 niet meer voor mannen
Als we even terugblikken naar vroeger, was een maat 43 ideaal voor mannen. Maar daar is niets meer van waar want tegenwoordig is een maat 48 eerder de norm voor mannen. Bij Torfs vind je zelfs mannenschoenen met maat 50. “Enkele jaren geleden was 42 nog de meest verkochte maat, vandaag is dat 43. 47 en 48 zijn courante maten geworden.”
Ach, je weet wat ze zeggen hé: een man met grote voeten … heeft grote schoenen nodig. Maar als vrouw merk je het verschil waarschijnlijk ook. Als je in de winkel bent, blijven er voldoende maatjes 36 en 37 staan. Maar de 41 die jij nodig hebt, is al uitverkocht. Volgens de krant merken ze dat ook bij Schoenen Moernaut in Dendermonde en houden ze daar ook rekening mee. “In sommige reeksen kopen we de kleinste maten zelfs niet meer aan”, zegt zaakvoerder Evert De Bruycker. “We focussen op grote maten, zeker bij sneakers.” En vrouwen met een maatje 36 dan!?
We hebben grotere voeten
Ruime schoenen zijn helemaal niet in de mode, maar onze voeten zijn nu eenmaal groter dan vroeger. “Europese vrouwen hadden in 1995 gemiddeld maat 37,5. Nu is dat 39”, zegt podoloog Philip Roosen, professor aan de vakgroep Revalidatiewetenschappen (UGent). Blijkbaar is dat te wijten aan het feit dat ons lijf steeds langer wordt en onze voeten meegroeien. “Het is de basis waar ons lichaam op staat. Niet dat we zouden omvallen, maar het bemoeilijkt het voortbewegen.”
Wetenschappers zijn toch niet overtuigd dat de generaties na ons zullen blijven groeien. “We denken dat het plafond bereikt is. Maar zeker kunnen we daar niet van zijn.”