Uit een onderzoek naar het kiesgedrag en de politieke interesse bij de 360.000 Vlamingen die voor het eerst moeten gaan stemmen op 14 oktober, blijkt dat een kwart van die jongeren een autoritaire leider zou verkiezen boven de democratie. De resultaten liggen in lijn met wat in andere Westerse landen de jongste tijd werd vastgesteld.
Ongeveer de helft van de ‘first voters’ zegt “erg” of “redelijk” geïnteresseerd te zijn in politiek, de andere helft is dat niet of nauwelijks. Er blijken ook grote verschillen te zijn tussen ASO-jongeren en TSO/BSO-jongeren in politieke interesse, kennis, attitudes en gedrag.
De helft van de ‘first voters’ laat het koud dat ze voor het eerst mogen gaan stemmen. De helft gelooft ook niet in de impact van zijn of haar stem. En een kwart van de ‘first voters’ gelooft niet dat democratie de beste staatvorm is voor België.
Burgemeester wie?
Slechts 17% van de ‘first voters’ zou zeker gaan stemmen indien de opkomstplicht niet bestond. Slechts de helft van de ‘first voters’ wist overigens dat we in oktober gemeenteraadsleden verkiezen, slechts 12% wist exact wat we op 14 oktober wel en niet verkiezen.
Twee derde van de ‘first voters’ vindt dat politici enkel aandacht hebben voor wat mensen denken als er verkiezingen op komst zijn. Meer dan de helft weet niet wie zijn/haar burgemeester is en bijna niemand weet welke partijen de gemeente besturen. Zelfs in Antwerpen wist 48% van de ‘first voters’ niet dat de huidige burgemeester Bart De Wever is.
Milieu
Twee op de drie ‘first voters’ weet nog niet op wie hij gaat stemmen. Een derde weet bovendien niet welke partij nu het best aansluit bij hun eigen overtuigingen.
Milieu is met grote voorsprong het belangrijkste thema voor ‘first voters’, gevolgd door veiligheid, armoede en migratie.
Het VRT-onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking met SSI en liep van 4 mei tot 5 juni. Het gaat om een representatieve steekproef bij 868 jongeren.
De resultaten liggen wel in lijn met wat in andere Westerse landen de jongste tijd werd vastgesteld. Ook in landen zoals de VS en Nederland bijvoorbeeld geloven steeds minder millenials in de democratie.