De Zwitserse stad Lausanne gaat experimenteren met het basisinkomen. De gemeenteraadsleden hebben een motie goedgekeurd waarin een basisinkomen wordt voorgesteld voor een deel van de stadsinwoners. In juni zal het project van start gaan.
De gemeenteraad van Lausanne heeft een niet-bindende motie ingediend voor de invoering van het basisinkomen. Concreet zal het proefproject lijken op een gelijkaardig experiment in Utrecht; daar worden inwoners ingedeeld in verschillende groepen naargelang hun sociale status. Op basis daarvan krijgen de deelnemende inwoners verschillende inkomens aangereikt. Vorige week keurde de gemeenteraad de motie goed met 39 tegen 37 stemmen, met de start van het testproject in juni houdt de stad een referendum.
Het proefproject zou wel maar met een klein deel van de 150.000 inwoners starten en moet zowel geld bij de regionale als nationale overheid vinden. Leonore Porchet, voorzitter van de Zwitserse Green Party vindt het basisinkomen een goed idee: “Het basisinkomen stelt mensen veilig in de huidige kwetsbare tijden. De vrijheid die voortvloeit uit het basisinkomen zal mensen stimuleren om meer dingen te doen die zullen leiden tot innovatie en sociale inclusie binnen onze maatschappij.”
Waarom?
Er wordt vanuit gegaan dat wanneer mensen elke maand een vast bedrag krijgen waarmee ze hun maandelijkse kosten zoals eten, vervoer, kleren en andere zaken kunnen betalen de bureaucratische en complexe welvaartsstructuur langzamerhand zal afbrokkelen. Het maakt dus niet uit wat je inkomen of je sociale status is op dat moment, elke burger krijgt toegang tot een fatsoenlijke standaard.
De voorstanders bevinden zich trouwens aan weerszijden van het politieke spectrum. Minder overheidsbemoeienis volgens rechts, terwijl de linkerzijde blij is met levenslang sociaal vangnet.
Bron: Business Insider