Ook het Disney-hotel in Orlando heeft Irma niet gespaard: bekijk hier de strafste schadebeelden

Ook het Disney-hotel in Orlando heeft Irma niet gespaard: bekijk hier de strafste schadebeelden

Irma is sinds gisteren aan land in de Amerikaanse staat Florida. Er wordt geschat dat die orkaan samen met Harvey, die vorige week zware overstromingen veroorzaakte in Texas, voor zo’n 290 miljard dollar (241 miljard euro) schade aangericht heeft. Dat is 1,5 procent van het bruto nationaal product van de VS. Dat blijkt uit cijfers van AccuWeather. Er zouden al zo’n twintig mensen gestorven zijn door Irma.

AccuWeather meldt dat Harvey de duurste natuurramp is in de Amerikaanse geschiedenis. De economische schade wordt op zo’n 190 miljard dollar geraamd. Naast de schade aan infrastructuur en gebouwen wordt er rekening gehouden met bedrijfsonderbrekingen, hogere werkloosheid gedurende meerdere maanden, oogstverliezen en hogere brandstofprijzen. “De ramingen voor Irma lopen op tot ongeveer 100 miljard dollar”, zegt AccuWeather-CEO Joel N. Myers. De verwachte economische groei in de VS tussen midden augustus en het einde van het jaar wordt daarmee tenietgedaan.

Ondertussen raast Irama nog steeds boven Florida. De orkaan is afgezwakt tot categorie 1 en is nu technisch gezien een tropische storm. Ze is iets meer richting het oosten gedreven dan verwacht. Het nationaal orkaancentrum (NHC) meldt dat Florida nu hevige regenval tot 38 centimeter over zich heen krijgt. De aanhoudende windsnelheid bedraagt zo’n 165 kilometer per uur.

Meer dan twintig doden

Ook wordt er gewaarschuwd voor stortvloeden en modderstromen. In de steden Miami en Key West is al heel wat infrastructuur beschadigd. Zo’n twee miljoen mensen zitten momenteel zonder elektriciteit omdat de elektriciteitskabels zwaar beschadigd zijn.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn lof geuit voor de coördinatie van de rampenbestrijding en heeft gezegd dat hij Florida zal bezoeken als dat mogelijk is. Hij erkende Irma ook al als een natuurramp. Amerikaanse media spreken al van meer dan twintig dodelijke slachtoffers door Irma.

Disneyhotel fel beschadigd

Ook de wereldberoemde hotels in Florida, waaronder het Grand Floridian Hotel vlakbij Disney World en het Hilton Hotel nabij de luchthaven en Sea World, kregen het zwaar te verduren.

Beelden uit Florida:

Heel wat grote bomen zijn omgevallen, wat voor een levensgevaarlijke situatie zorgt.

Op heel wat plaatsen in Florida zijn de wegen amper nog toegankelijk:

Gesponsorde artikelen