Op reis naar Mexico? Vijf staten daar nu even gevaarlijk als Syrië, Irak en Jemen

Het aantal moorden in Mexico is schrikbarend hoog en 2017 was zelfs een recordjaar. In de eerste elf maanden van vorig jaar zijn er ruim 23.000 moordonderzoeken geopend. De Verenigde Staten adviseren nu om niet langer naar vijf Mexicaanse staten af te reizen in verband met het geweld tussen drugskartels en het hoge aantal moorden.

Het gaat om de staten Sinaloa, Colima, Michoacan en Guerrero, grenzend aan de Stille Oceaan, en de staat Tamaulipas, aan de Amerikaanse grens.

De VS raadde eerder al af om naar de vijf Mexicaanse gebieden af te reizen, maar heeft ze nu geplaatst in de hoogste categorie. Daarmee vallen ze nu in het Amerikaanse rijtje met de meest onveilige landen ter wereld: Afghanistan, Centraal Afrikaanse Republiek, Iran, Irak, Libië, Mali, Noord-Korea, Somalië, Zuid-Soedan, Syrië en Jemen.

Reisadvies van Buitenlandse Zaken in België

Ons ministerie van Buitenlandse Zaken past voorlopig de richtlijnen niet aan, maar, het reisadvies waarschuwde al wel: “Reizen in de belangrijkste door Belgen bezochte deelstaten – namelijk Quintana Roo (Cancún) en Yucatan en ook het Mexico City Federaal District zonder noemenswaardige problemen”, luidt het, maar “veel andere deelstaten hebben te kampen met geweld en onveiligheid vanwege de georganiseerde misdaad (drugs- en wapenhandel, witwassen van geld en zelfs mensenhandel en -smokkel) alsook vanwege de criminaliteit die hieruit voortvloeit. Waakzaamheid is in de hele land aanbevolen. Niet essentiële reizen naar sommige staten zijn afgeraden”.

De deelstaten waar dagelijks geweld het meest voorkomt en waar niet noodzakelijke reizen afgeraden zijn, bevinden zich volgens onze Buitenlandse Zaken in het Noorden: Baja California (Tijuana), Sonora, Chihuahua (Ciudad Juarez en Chihuahua-Stad), Coahuila, Nuevo León (de voorsteden van de stad Monterrey); aan de Stille Oceaan: Sinaloa, Michoacán (Morelia), Guerrero (Acapulco) en Durango; evenals aan de Golf van Mexico: Tamaulipas en Veracruz (het noorden en noordwesten) en ook in bepaalde deelstaten in het centrum van het land: Zacatecas en San Luis Potosi evenals de staat Mexico (voorstad van Mexico Stad).

In Mexico werden in 2017 het grootste aantal moorden in één jaar gepleegd sinds daarover in 1997 gegevens worden bijgehouden. In de eerste elf maanden van 2017 zijn ruim 23.000 moordonderzoeken geopend, tegen 22.400 in het recordjaar 2011.

Amnestie?

Het cijfer is ook een bittere pil voor president Nieto, die met het oog op de presidentsverkiezingen van dit jaar heeft beloofd de misdaad in zijn land te beteugelen.

Nieto werd gekozen in juli 2012. Gedurende de eerste twee jaar van zijn bewind gingen de misdaadcijfers omlaag, maar daarna steeg het aantal moorden weer. Nieto’s rivaal bij de komende verkiezingen is de linkse kandidaat Lopez Obrado, de voormalige burgemeester van Mexico-Stad. Die speelt met de gedachte bendeleden amnestie aan te bieden om het geweld onder controle te krijgen. Twee derde van de Mexicanen is volgens opiniepeilingen tegen een amnestie voor bendeleden.

Er is nog erger

Met het aantal moorden per hoofd van de bevolking spant Mexico nog lang niet de kroon in Midden- en Zuid-Amerika. Volgens gegevens van de VN over 2015 is het aantal moorden per 100.000 inwoners nog veel hoger in Brazilië en Colombia (27 per 100.000), Venezuela (57), Honduras (64) en El Salvador (104).

Meer
Lees meer...