Open Vld blijft resoluut in de oppositie, regeringsdeelname uitgesloten

De liberale partij Open Vld sluit zich definitief af voor deelname aan de nieuwe federale regering, ondanks eerdere speculaties over een mogelijke rol in een centrumrechtse coalitie. Zowel huidig voorzitter Tom Ongena als de twee kandidaat-voorzitters hebben duidelijk gemaakt dat de partij in de oppositie blijft.

Maurits Vande Reyde, kandidaat-voorzitter van Open Vld, bracht recent het idee naar voren om de partij toch te laten deelnemen aan de federale regering. Dit zou kunnen leiden tot een centrumrechtse coalitie, waarbij Vooruit buitenspel zou worden gezet. Ondanks dit voorstel, werd al snel duidelijk dat dit scenario niet haalbaar is.

Verkiezingsnederlaag zet Open Vld in de oppositie

De uitslag van de laatste verkiezingen was desastreus voor Open Vld, wat ertoe leidde dat de partij al snel aangaf in de oppositie te gaan. Tom Ongena, de huidige voorzitter, maakte op de verkiezingsavond zelf al bekend dat regeringsdeelname geen optie was. Een mogelijke coalitie zonder Vooruit, maar met Open Vld, zou slechts een krappe meerderheid van één zetel opleveren, wat het regeren haast onmogelijk maakt. De Arizona-coalitie, bestaande uit N-VA, cd&v, Vooruit, Les Engagés en MR, heeft met 82 zetels een stabielere meerderheid in de Kamer.

Kandidaten voorzitter Open Vld bevestigen oppositiekoers

De twee overgebleven kandidaten voor het voorzitterschap van Open Vld, Eva De Bleeker en Vincent Verbeecke, hebben in het radioprogramma De Ochtend duidelijk gemaakt dat regeringsdeelname voor hen geen optie is.

“Voor mij is het geen optie”, verklaarde De Bleeker onomwonden. “De meerderheid zou zo klein zijn dat het onwerkbaar wordt. De kiezer heeft gesproken, en wij moeten dat respecteren. Bart De Wever heeft zijn lot verbonden aan Vooruit, laat ze dat dan maar doen.” Ook in het geval dat de huidige gesprekken vastlopen, blijft De Bleeker bij haar standpunt: “Het is niet wat de kiezer wil en niet wat onze leden willen. Onder mijn leiding blijven we in de oppositie.”

Vincent Verbeecke sloot zich volledig aan bij deze visie: “Absoluut, dat spreekt voor zich. We zullen constructief oppositie voeren en centrumrechtse hervormingen steunen wanneer nodig.”

Meer
Lees meer...