Opmars van AfD in Oost-Duitsland zet door: frustratie over economie en migratie

De extreemrechtse partij Alternative für Deutschland (AfD) blijft aan populariteit winnen in Oost-Duitsland, vooral in regio’s waar economische frustraties en ontevredenheid over immigratie hoogtij vieren. Deze opkomst baart politieke waarnemers steeds meer zorgen, terwijl de partij terrein wint bij lokale verkiezingen. Na winst in Thüringen en Saksen wordt ook winst verwacht in de deelstaat Brandenburg.

De AfD heeft recent grote successen geboekt in de deelstaat Thüringen, waar de partij de meeste stemmen behaalde tijdens regionale verkiezingen. Peilingen wijzen erop dat deze trend zich waarschijnlijk zal voortzetten in Brandenburg, waar de partij op het punt staat een nog grotere machtspositie te verwerven.

In dorpen zoals Jämlitz en Klein Düben, nabij de Poolse grens, is de steun voor extreemrechts opvallend toegenomen. De inwoners van deze regio’s uiten hun onvrede over stagnerende economische omstandigheden, teleurstelling over onderwijsstandaarden en hun zorgen over immigratie. Velen trekken zelfs parallellen met de onrust die afgelopen zomer in Engeland te zien was.

Nieuwe partij BSW wint aan kracht

Naast de opkomst van de AfD is er een nieuwe politieke kracht in Duitsland: de Bündnis Sahra Wagenknecht (BSW). Deze partij verzet zich fel tegen de levering van wapens aan Oekraïne, een standpunt dat resonantie vindt bij een deel van de bevolking dat vraagtekens zet bij de kosten van de Duitse steun aan Oekraïne.

Critici stellen echter dat de BSW simpelweg een nieuwe populistische beweging vertegenwoordigt die verdeeldheid zaait. Toch lijkt de partij voet aan de grond te krijgen in het politieke landschap, wat de zorgen over politieke instabiliteit in het land vergroot.

Angst voor oorlog

Vooral in de oudere generaties, die opgegroeid zijn in de DDR en historische banden met Rusland hebben, leeft een diepe angst voor het conflict in Oekraïne. De vrees voor escalatie van de oorlog en de mogelijke gevolgen voor Duitsland speelt een rol in hun politieke voorkeuren.

Ondanks hun extreemrechtse stempel in sommige deelstaten, weet de AfD ook steeds meer jonge kiezers aan zich te binden in Oost-Duitsland. Dit vormt een raadsel voor veel traditionele partijen, die worstelen met het begrijpen van de oorzaken achter het succes van de AfD. De economische onzekerheid en sociale onrust lijken echter belangrijke factoren te zijn in de aantrekkingskracht van de partij.

Meer
Lees meer...