Oproep voor dopingcontroles aan universiteit: “Zouden niet mogen toelaten om diploma op rilatine te behalen”

“In een eerlijke wereld zijn examenresulaten na rilatinegebruik niet terecht.” Dat is de duidelijke boodschap van Leuvense toxicoloog Jan Tytgat in het studentenblad Veto van de KU Leuven. Hij pleit dan ook voor controles op het gebruik van rilatine en andere smart drugs en die blijken technisch perfect haalbaar.

Maar liefst 6,2 procent van de studenten zou tijdens het blokken stimulerende middelen nemen. Ze krijgen voorschriften van hun dokter hoewel ze medisch geen nood hebben aan rilatine en geven het ook door aan elkaar. Het is daarom dat het studentenblad Veto een oproep doet aan de KU Leuven om het probleem aan te pakken.

Voor vicerector Onderwijsbeleid Didier Pollefeyt en zijn collega-vicerector Studentenbeleid Rik Gosselink valt rilatinegebruik niet onder examenfraude. “We kunnen moeilijk aantonen dat een student rilatine neemt”, zeggen die. Ze zijn dan ook geen voorstander van controles en geven ook aan schrik te hebben van eventuele juridische gevolgen daarbij.

Dopingcontroles

Volgens professor en toxicoloog Tytgat, die vindt dat examenresultaten onder invloed van rilatine niet terecht zijn, zijn zo’n controles wel mogelijk. “Een amfetamine zoals rilatine is tot vijf dagen na het laatste gebruik in urine op te sporen”, zegt hij. Als de KU Leuven het zou willen, zijn dopingcontroles dus perfect mogelijk.

En misschien komt het ooit ook wel zo ver. Vicerector Pollefeyt zegt namelijk zelf dat hij niet graag behandeld zou worden door een arts die zijn diploma behaalde op rilatine en volgens het examenregelement is ‘elk gedrag van een student in het kader van een examen waardoor de student het vormen van een juist oordeel […] geheel of gedeeltelijk onmogelijk maakt of poogt te maken verboden’. “Misschien moeten we hen dan ook niet toelaten op die manier het diploma te behalen”, besluit Veto.

Meer
Lees meer...