Optima en haar diepe politieke banden: Van den Bossche (sp.a) en Versnick (Open Vld) hebben veel uit te leggen

Het faillissement van Optima, de Gentse bank en vermogensplanner, slaat een krater. Maar de inslag heeft naast financiële gevolgen ook een groot politiek luik. Want hoe konden Jeroen Piqueur en co zomaar Ethias Bank en bijhorende licenties overnemen? En hoe konden ze de waakhond FSMA de jaren nadien zomaar negeren? Diepe banden met sp.a en Open Vld roepen vragen op.

Wees er maar zeker van dat zowel de socialisten als de liberalen verveeld zitten met Optima. Luc Van den Bossche is al jarenlang niet meer naar vergaderingen geweest bij sp.a. Maar hij betaalt wel nog altijd netjes z’n lidgeld, zo liet hij zelf weten. En als ex-minister was hij wel degelijk een zwaargewicht bij de sp.a, iemand van de generatie ‘goede bestuurders’, die nu nog steeds voorzitter is van de Gentse universiteitsassociatie, de koepel van de hogescholen en de universiteit.

De naam van Van den Bossche zit zwaar verstrengeld met Optima. Die liet z’n topjob bij de luchthaven in zaventem (700.000 euro per jaar) staan, om Optima Bank te gaan leiden. Die bank, en vooral de bijhorende licenties, was gekocht van het noodlijdende Ethias in 2011. Bij Ethias waren ze vooral blij van hun bank af te zijn, maar al wie toen van dicht en ver bij het dossier betrokken was, had grote vragen bij de capaciteit van Optima om zomaar een bank in vieze papieren levend te kunnen houden.

Niet Van den Bossche dus, want hij schaarde zich achter dat project van de grote baas van Optima, Jeroen Piqueur. Met de noodzakelijke royale vergoeding als compensatie voor Van den Bossche.

Vandaag weegt die betrokkenheid als een molensteen rond de nek van sp.a. Zo duikt telkens weer een foto op van voorzitter John Crombez die destijds Optima bezocht als staatssecretaris van fraudebestrijding. Hij gaf er toen gewoon een interview voor het bedrijfsblad van Optima, maar de beeldvorming zit wel niet lekker. Dus kiest sp.a zelf voor de aanval: voorzitter John Crombez nam al uitdrukkelijk afstand, in de Kamer vraagt Peter Vanvelthoven een parlementair onderzoek naar Optima. Daarin wil Van den Bossche nu graag aan meehelpen.

vrt

Van den Bossche: Nooit m’n netwerk gebruikt

Gisteren kwam hij met z’n verdediging, in een uitgebreid communiqué rond met zijn verdediging. Hij stelt dat hij z’n politiek netwerk nooit heeft gebruikt “om welk voordeel dan ook voor Optima, noch voor zijn aandeelhouders, te bekomen”. Opvallend is ook dat hij ontkent dat stichter en grootst aandeelhouder Jeroen Piqueur zichzelf zou op onrechtmatige manier zou verrijkt hebben. Nochtans zijn er sterke aanwijzingen dat de top van Optima, dat geen dividenden mocht uitkeren toen het slechter ging, via allerlei omwegen toch geld tot bij Piqueur sluisde.

Nam Van den Bossche dan geen ontslag bij Optima Global Estate, de vastgoedpoot waar hij nog voorzitter van was, omdat heel de boel aan het kapseizen was? Neen, zo beweert hij. Want hij wilde “noodzakelijke hervormingen doorvoeren, maar kreeg niet de nodige steun”. Dat dit net samenviel met een faillissement bij de bank, én met onderzoeken naar fraude, heeft er dus niets mee te maken, volgens Van den Bossche.

De kans dat er effectief ook in het parlement een onderzoek komt groeit zo. Want terwijl Van den Bossche geen enkel politiek mandaat had, is dat bij Open Vld’er Geert Versnick wel het geval. De man is gedeputeerde in Oost-Vlaanderen en tegelijk bestuurder bij Optima. In de weken voor het faillissement bracht hij z’n eigen provincie nog in contact met Optima, om aan erg gunstige voorwaarden geld te plaatsen bij de bank.

Offensief van de N-VA

N-VA is duidelijk van plan zich in het dossier vast te bijten. In de Oost-Vlaamse provincieraad dringt de N-VA erop aan Versnick te horen, ze stellen zich grote vragen of de man nog in functie kan blijven. In de Kamer bijt Peter Dedecker zich vast in het dossier.

De advocaat van de gedupeerden, Geert Lenssens, onderstreept ondertussen dat er nood is aan regels voor politici die na hun carrière actief zijn in het bedrijfsleven. “Momenteel zijn er helemaal geen regels en dat maakt het natuurlijk bijzonder moeilijk voor die voormalige politici, zoals mijnheer Van den Bossche, om te manoeuvreren. Politici en oud-politici doen aan lobbywerk, en op zich is daar denk ik ook niets verkeerds aan, maar er moeten regels zijn. In Europa heeft met dat ingezien, voor wat betreft de Europese ambtenaren en de lobbyisten, en daar zijner toch wel regels gekomen. In België zijn die er niet, niet voor politici en ook niet voor voormalige politici”, zo zegt Lenssens aan de VRT.

Meer
Lees meer...