Orthodoxe joden willen nu ook al niet meer naast vrouwen zitten in het vliegtuig

“Een nachtmerrie die elf uur duurde”: zo omschrijven passagiers van een vlucht van New York naar Israël. De ultra-orthodoxe joden aan boord weigerden naast vrouwen plaats te nemen. Eerder deze maand verschenen in Londen controversiële posters waarop stond dat vrouwen maar aan één kant van de straat mochten lopen. En in New York sloegen 12 ultra-orthodoxe joden een jonge zwarte homo in elkaar. 

De vlucht van New York naar Israël liep flink wat vertraging op omdat nog voor het opstijgen een grote groep ultra orthodoxe joden weigerden om plaats te nemen in de stoeltjes die op hun boarding pass stonden vermeld. De reden: ze wilden niet naast een “vreemde” vrouw zitten.

Verontwaardigde passagiers vertelden achteraf dat de joden zelfs “forse sommen” geld boden opdat ze van stoel zouden verwisselen. Uiteindelijk dwong de bemanning iedereen toch te gaan zitten zodat het vliegtuig kon opstijgen. Maar eenmaal in de lucht verlieten de ultra-orthodoxe joden hun stoeltje en gingen demonstratief in het gangpad staan.

Ze blokkeerden niet alleen de service, maar mensen geraakten ook niet tot aan het toilet.  

Mannen aan één kant van de straat, vrouwen aan de andere

Eerder deze maand doken in Londen deze posters op:

Ze bleken daar aangebracht door de ultra-orthodoxe gemeenschap.

Homoseksualiteit grotere zonde dan moord

In andere delen van Londen verschenen deze zomer borden met slogans tegen homoseksualiteit, een campagne die komt overgewaaid uit New York. Daarin wordt doodleuk gezegd dat homoseksualiteit erger is dan moord, en seks door holebi’s wordt denigrerend vergeleken met incest en bestialiteit:

n New York leidde dat al tot geweld. Een 22-jarige zwarte student werd er in elkaar geslagen door een groep van 12 ultra-orthodoxe mannen toen hij naar zijn kot wandelde in Williamsburg, een buurt waar de joden een eigen burgerwacht hebben opgericht en laten patrouilleren. De Shomrim zoals die heet bezorgden Taj Patterson een gebroken oogkas, een gescheurd netvlies, en stampten de jongen terwijl hij op de grond lag. Pas toen niet-joden op straat begonnen foto’s te nemen, hielden ze op. Ze waren op zoek naar vandalen die auto’s hadden beschadigd luidde het excuus achteraf.

Geen tv en films

Het charedisch jodendom waar de ultra-orthodoxen tot behoren wil een traditionele navolging van de joodse wetten. In ons land wonen er ongeveer 20.000, wereldwijd 1,5 miljoen, maar de strekking is populair bij jonge joden en groeit jaarlijks met 5 procent.

Haredi’s zoals ze ook worden genoemd zijn ondermeer tegen het kijken naar televisie en films en het lezen van “seculaire” kranten en boeken. De jongste tijd is er een campagne tegen het internet, waar volgens de ultra-orthodoxen filters op moeten worden geplaatst. Internet mag wel gebruikt worden om zaken te doen. 

Vrouwen achteraan in de bus

Binnen de gemeenschap gelden strikte regels inzake seksualiteit en relaties tussen mannen en vrouwen. Er is een trend binnen de gemeenschap om dat ook buiten de huiskamer te implementeren. In bepaalde delen van New York waar veel Haredi’s wonen, zijn er aparte buskotjes voor mannen en vrouwen. In New Square moeten mannen en vrouwen elk aan een eigen kant van straat lopen. Ultra-orthodoxen verwachten ook dat vrouwen achteraan in de bus zitten en mannen vooraan.

12 dagen geen seks per maand

Binnen een orthodox joods huwelijk zijn er elke maande twaalf dagen waar seks verboden is en mannen en vrouwen elkaar zelfs niet mogen aanraken. Het gaat om de vijf dagen voor de menstruatie van de vrouw en zeven dagen erna.