Overwinning voor Oekraïne, zware nederlaag voor Rusland: Kherson is bevrijd

Het Oekraïense leger slaagde erin Kherson, op de rechteroever van de Dnjepr, te bevrijden. De Russen waren eerder teruggetrokken uit de stad.

Waarom is dit belangrijk?

Kherson was de enige Oekraïense provinciehoofdstad die Rusland sinds februari wist te veroveren. Op 30 september kondigde Russisch dictator Vladimir Poetin de annexatie aan, waarna "de stad nu en voor altijd Russisch grondgebied zou zijn". Een maand en negen dagen later is ze terug in Oekraïense handen.

In het nieuws: Ondanks de gevreesde valstrik, kon het Oekraïense leger de stad gewoon binnenwandelen. En daar waren de inwoners bijzonder blij mee.

  • Toen minister van Defensie Sergej Sjojgoe en opperbevelhebber van de Russische troepen in Oekraïne Sergej Soerovikin op 9 november de terugtrekking van de rechteroever van de Dnjepr aankondigden, werd gevreesd dat dit een deel van de strategie was. Rusland kon een valstrik opzetten, of het hele gebied volgooien met mijnen.
  • Dit gaf de Russen echter te veel krediet. De soldaten liepen als kippen zonder kop weg en probeerden zo snel mogelijk een ferry te pakken te krijgen over de rivier. De bruggen over de Dnjepr, die al zwaar beschadigd waren door Oekraïens raketvuur, werden deels opgeblazen.
  • Volgens het Britse ministerie van Defensie, dat de oorlog op de voet volgt, zou de terugtrekking al eerder zijn begonnen: “Het is mogelijk dat het proces al op 22 oktober startte, toen door Rusland geïnstalleerde politici burgers opriepen de stad te verlaten. Er is een reële kans dat Russisch militair materieel en soldaten in burgerkledij sindsdien al mee werd geëvacueerd met de burgers.”

De gevolgen: Slecht nachtje voor Poetin, Victory Day voor Zelensky. Of toch voorlopig.

  • De herovering van Kherson geldt als een gigantische overwinning voor Oekraïne. De hele rechteroever van de Dnjepr is nu weer in Oekraïens bezit, de enige sinds februari veroverde provinciehoofdstad (Loehansk en Donetsk werden al in 2014 geannexeerd door Rusland) is terug in handen. Daarnaast komen nu ook de E97 en T2202, de enige wegen die de Krim verbinden met het vasteland, in het bereik van de HIMARS-raketsystem te liggen.
  • Voor Rusland daarentegen kan de schade niet groter zijn. Sjojgoe en Soerovikin kondigden de terugtrekking aan op nationale tv, waarbij de tv-kijkende Rus wel door het gespinde plaatje (het is beter voor ons, het is de beste zet) kunnen heenkijken. Kherson, dat voor altijd Russisch zou zijn is dat, een maand en negen dagen na datum, niet meer.
  • Daarnaast zal dictator Vladimir Poetin ook intern worden bekritiseerd. Sergej Markov, een voormalige adviseur van de dictator, noemde de val van Kherson al “Ruslands grootste geopolitieke verlies sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie”. De haviken binnen het Kremlin, die al langer azen op een machtswissel, zullen ongetwijfeld hetzelfde denken.
  • En de bevolking van Kherson? Die is euforisch nu de stad weer in Oekraïense handen is. Op sociale media zijn beelden te zien hoe de bevrijdingstroepen als ware helden worden onthaald: hun jeeps worden opgehouden door de juichende menigte, de soldaten worden bijna uit de wagen gesleurd om te worden omhelsd door de burgers. Olena Zelenska, de First Lady van Oekraïne, deelde onderstaande beelden en citaat op Twitter.

“Van ons”. Hoeveel kracht zit er in die woorden. Duizenden mensen komen de straten van Kherson op om onze bevrijders tegemoet te komen met blauw-gele vlaggen – beelden die elke Oekraïner vandaag tot tranen toe beweegt. De onzen zijn thuis. Kherson is bevrijd. Binnenkort is heel Oekraïne vrij.

Olena Zelenska, First Lady van Oekraïne

(wb)

Meer
Lees meer...