PANIEK!?! Hoe overleef ik mijn eerste jaar in het hoger onderwijs?

Yihaa! Het academiejaar staat voor de deur. De eerste stappen in het hoger onderwijs zijn vaak de moeilijkste. Want als je de middelbare school verlaat, wordt het pas écht serieus. Maar geen paniek: de HoGent heeft enkele tips voor je klaargestoomd om het academiejaar zorgeloos te starten. Het heeft jaren opzoekingswerk en waanzinnig veel geld gekost, maar je zal zien: ze zijn het waard …

Mocht dat nog niet gebeurd zijn: vergeet je natuurlijk niet in te schrijven. De HoGent heeft een enorm ruim aanbod aan bacheloropleidingen en aan masters in de kunsten. Zo enorm dat een kat er haar jongen niet in terugvindt. De keuzestress begint al!

Heb je advies nodig bij je studiekeuze of heb je vragen over al die moeilijke woorden die ze in het hoger onderwijs zo graag gebruiken:

eerder verworven competenties, vrijstellingen, opleidingsonderdelen, bachelorproeven, leerkrediet, … Als HoGent-student kan je rekenen op professionele begeleiding in elke fase van je leertraject.

Oh ja, en zeg maar bye bye tegen je jong leven. Vanaf nu is ’t in de big leagues te doen.

Wen alvast aan het idee om op kot te overleven op chips, droog brood en opwarmmaaltijden.

Stouw in het weekend je zakken vol met alles wat er in de koelkast van je ouders zit. Gelukkig kan je ook altijd in de studentenresto’s terecht voor je nodige dosis vitaminen, mineralen en andere nuttige voedingsstoffen.

Eindelijk je eigen ding kunnen doen op kot is natuurlijk de max, maar overleef je dat wel?

Misschien toch maar eens nadenken over hoe je je week zal indelen: naar de les, koken, feesten, slapen, kuisen, blokken, …

Tegenwoordig is internationalisering alles wat de klok slaat in het hoger onderwijs.

Denk dus al eens na waar je op Erasmus wil en lees wat over de lokale gebruiken.

Practice your social skills, want je komt binnenkort met veel nieuwe mensen in contact.

En nieuwe vrienden maken is belangrijk, want je weet nooit wiens cursus je tegen het einde van het jaar zal moeten overschrijven.

Smile! Kom altijd met de glimlach naar de les want als er één ding opvalt in een auditorium vol studenten, dan is het een zuur gezicht tussen een meute goedlachse en joviale West-Vlamingen.

Deadlines, ring a bell? Bachelorproeven, groepswerken, taken, …

Geregeld moet er iets ingediend worden en we garanderen dat net dan je computer het laat afweten. Wacht zeker tot het laatste moment om eraan te beginnen. Stress werkt motiverend!

Think outside the box: er worden alle dagen nieuwe dingen uitgevonden.

Misschien word jij in jouw sector wel de nieuwe ondernemer van het jaar?

Tot binnenkort!

Toch nog stress ondanks deze waanzinnig nuttige tips? Aan de HoGent kan je tijdens de infomomenten kennismaken met de brede waaier aan opleidingen die de HoGent te bieden heeft. Heb je het infomoment gemist? Geen probleem. Bij de begeleiders van de opleidingen kan je terecht met al je vragen over het hoger onderwijs. Geen stress nodig dus.