Het leger kreunt onder een nieuwe besparingsronde. Want de regering Michel mag dan wel het imago hebben van een pak meer ‘havik’ te zijn dan haar voorgangers, aan Defensie wil men eigenlijk geen euro meer besteden, integendeel. En dus komt het Rekenhof tot harde bevindingen. Zoals dat er geen geld is om dure nieuwe transporttoestellen überhaupt te laten landen op Melsbroek.
Zo’n 100 miljoen euro per stuk moeten de nieuwe Airbus A400M’s gaan kosten. Besteld in 2003, ze worden geleverd in 2018. Monsters zijn het: bijzonder grote en stevige vrachtvliegtuigen. Eigenlijk ook veel te veel: 7 stuks. Maar daardoor blijven we sterk in iets waarin we altijd goed waren, luchttransport.
Alleen, de toestellen kunnen in de huidige omstandigheden niet landen op Melsbroek. Die militaire luchthaven, tegenover die van Zaventem en met dezelfde start- en landingsbanen, is tot op de draad versleten. En die luchthaven aanpassen aan de nieuwe toestellen kost nog eens 64,7 miljoen, volgens het Rekenhof.
Het Rekenhof spitte de federale begroting eens door, en laat volgens De Standaard niet veel heel. Want, de saneringen in de overheid gaan zo hard, dat veel besparingen gevolgen gaan hebben die niet opgevangen kunnen worden met een spaarpotje dat er nu is om onvoorziene kosten (zoals Melsbroek aanpassen) te dekken.
Leger is het zorgenkind maar niemand wil nek uitsteken
Het leger is, niet toevallig, het grootste zorgenkind. Daar moet 10% uit het budget van 2,5 miljard: behoorlijk drastisch. De laatste dagen komt daartegen steeds meer weerstand, zeker vanuit het leger. Maar de brute realiteit is dat er tijdens de regeringsonderhandelingen wel degelijk een heel stevige discussie geweest is over de budgetten en dat niemand zin had om z’n nek uit te steken voor Defensie. Ook binnen N-VA bijvoorbeeld werden voorstanders van meer centen voor het leger de mond gesnoerd.
Een van de punten die, naast Melsbroek, hoog op de agenda staat is de uitrusting van de militairen. Die is behoorlijk verouderd. Dat vernieuwen kost nog eens 59,7 miljoen die niet voorzien is. En dan is er nog geen euro uitgegeven aan munitie, informatica of dergelijke lopende kosten. Het wordt dus heel lastig. De nieuwe minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) heeft dus een loodzware opdracht voor zich. Hij gaat overleggen met z’n legerchef Gerard Van Caelenberge, om te zien wat de mogelijkheden zijn.