Pijnlijk foutje aan de KU Leuven: 13 studenten leggen onnodig herexamen af

Dertien studenten aan de KU Leuven hebben deze zomer een herexamen afgelegd voor een vak waar ze eigenlijk voor geslaagd waren. Een foutje bij de puntentelling in eerste zit zorgde voor per ongeluk voor onvoldoendes. De ongelukkige fout kwam uit toen één van de studenten zijn examen kwam inkijken. Op dat moment waren de herexamens echter al afgelegd.

Herexamens, dat moet de lastigste periode van het jaar zijn voor studenten. Terwijl de rest in het zonnetje zit, zwoegen de tweedezitters aan hun bureau. Nu blijkt voor dertien eerstejaarsstudenten Industriële Wetenschappen aan de KUL dat hun herexamen eigenlijk niet nodig was: zij waren al geslaagd voor het vak Elektronische Schakelingen, zegt de VRT.

Tijdens de verbetering van de eerste zit liep er namelijk iets verkeerd: de prof was de resultaten van de praktische proef bij het totaal vergeten tellen. Voor dertien studenten maakte dat het verschil tussen geslaagd en gebuisd. Die studenten kregen allemaal van vicerector Rik Gosselinck een mail met excuses.

Te laat natuurlijk, want de zomer is alweer voorbij, de herexamens zijn al afgelegd en het academiejaar staat voor de deur. De studenten die onnodig tweede zit deden, mogen wel hun hoogste punt houden.

Extra pijnlijk is dat er vorig jaar in diezelfde richting ook al excuses moesten komen toen, voor een ander vak, de poetsvrouw een pak examens in de vuilniscontainer had gegooid.