Plot hole in ‘Die Hard’ eindelijk verklaard: waarom herkent John McClane slechterik Hans Gruber meteen?

Waarom herkent John McClane (Bruce Willis) slechterik Hans Gruber (Alan Rickman) meteen, ook al heeft hij hem nog nooit gezien? Het is een vraag die elke keer weer de kop op steekt. ‘Die Hard’ mag nu al 29 kaarsjes uitblazen, en schrijver Steven E. de Souza vond eindelijk de tijd rijp om dat grote mysterie op te klaren. En hij beslist meteen ook de eeuwigdurende discussie: is ‘Die Hard’ een kerstfilm of niet?

Wanneer John McClane (Bruce Willis) Hans Gruber (Alan Rickman) voor het eerst ziet, herkent hij hem haast meteen. Maar dat zou eigenlijk niet kunnen. Wanneer de twee elkaar tegen het lijf lopen, doet Gruber zich voor als gijzelaar. Maar McClane ziet meteen door z’n acteerprestatie heen. Hij geeft Gruber daarop een leeg geweer, waar hij McClane dan weer mee probeert neer te schieten.

Zelfde horloge

Maar hoe kan het dat John McClane slechterik Hans Gruber meteen herkende? De politieagent had Gruber nog nooit gezien en kon dus op geen enkele manier weten dat hij geen echte gijzelaar was. Schrijver Steven E. de Souza heeft nu, 29 jaar na de release van de film, eindelijk uitgelegd hoe dat kan.

In het originele script was er een extra verhaallijn waarin werd uitgelegd waarom Gruber en al z’n handlangers allemaal hetzelfde horloge dragen. McClane zou dat opmerken bij het omleggen van die handlangers. Wanneer hij Gruber dan voor het eerst echt ontmoet, ziet hij weer datzelfde horloge en weet hij dat er iets niet pluis is.

Geschrapte scène

Maar hoe komt het dan dat die verhaallijn geschrapt is? Wel, de Souza geeft toe dat het eigenlijk zijn fout is. Hij schreef in de laatste dagen van de opnames nog een nieuwe scène waarin Gruber en z’n mannen proberen ontsnappen met een ambulance. Argyle, de limobestuurder die McClane zou moeten ophalen aan de luchthaven, rijdt opzettelijk in op die ambulance. Een leuke scène, maar het zorgde voor een continuiteitsprobleem.

Want in een eerdere scène, wanneer ze net aangekomen zijn aan Nakatomi Plaza, zien we Gruber en z’n handlangers hun horloges gelijkzetten. Daar kunnen we meteen ook zien dat ze allemaal hetzelfde horloge, een Tag Heuer-horloge, dragen. Maar in die scène was uiteraard geen ambulance te zien, dus die moest geschrapt worden. Zo bleef de film wel achter met een klein plot hole.

#DieHardIsAChristmasMovie

Diezelfde de Souza maakte meteen ook een einde aan een eeuwigdurende discussie: is Die Hard een kerstfilm of niet? Ondanks dat Kerstmis zelf niet echt een onderwerp is in de film, bevat de film volgens vele fans wel thema’s als liefde, toewijding en vrijgevigheid. “Hoe kan dat nu geen kerstfilm zijn?”, vroeg iemand zich op Twitter af. En schrijver de Souza voegde daar in een reactie nog een extra reden aan toe: “Plus een vrouw die een kind ter wereld brengt heeft een heel nadrukkelijke plaats”.

Op de vraag of het een kerstfilm is of niet, reageerde de schrijver met een kwinkslag, maar toch ook heel duidelijk. “Ja, want de studio heeft het Poerim-versie (een Joods feest, red.) afgewezen”, schreef hij op Twitter. En hij sloot zijn tweet af met een wel heel duidelijk hastag: #DieHardIsAChristmasMovie. Eindelijk is het dus beslist: Die Hard is wél een kerstfilm!

Meer
Lees meer...