Pluk niet zomaar wilde paddenstoelen, want ze kunnen giftig of zelfs dodelijk zijn

Herfst  en paddenstoelen, die twee gaan onverbiddelijk samen. Maar als je een boswandeling maakt, let je toch beter op met wilde paddenstoelen. Het Antigifcentrum waarschuwt voor exemplaren die zeer giftig of zelfs dodelijk kunnen zijn.

Eet niet zomaar wilde paddenstoelen, want dat zou weleens serieuze gevolgen kunnen hebben. Het Antigifcentrum kreeg dit jaar al zo’n 300 oproepen binnen door het eten van giftige exemplaren. Door de regenachtige zomer zijn er dit jaar aanzienlijk meer in de natuur te vinden.

“Het grootste aantal oproepen gaat over kinderen jonger dan vier jaar”, zegt Patrick De Cock van het Antigifcentrum aan De Morgen. “Gelukkig zonder erge gevolgen, want kindjes eten altijd kleine hoeveelheden. Volwassenen die zomaar gaan plukken, vormen een groter gevaar. Wie een grote hoeveelheid eet van giftige paddenstoelen kan er flink ziek van worden. De meest courante symptomen zijn spijsverteringsstoornissen zoals braken en diarree.”

Afblijven is de boodschap

Maar daar blijft het soms niet bij. Want volgens De Cock kan je van sommige soorten ook echt sterven. “De groene knolamaniet heeft niet voor niets de bijnaam ‘hoed des doods’. Die groeit hier ook her en der in het wild. Als je ervan eet, voel je je niet meteen slecht. Tot het gif na een uur of twaalf begint te werken. Je lever en nieren worden aangetast en je kunt sterven door orgaanfalen.” Van de volgende soorten blijf je volgens het Antigifcentrum beter af:

De groene knolamaniet

Het bundelmosklokje

De parasolzwam

De giftige satijnzwam

De gordijnzwam

De vliegenzwam

De carbolchampignon

De gewone krulzoom

Bekijk de volledige lijst op de website van het Antigifcentrum.

Meer
Lees meer...