Pluskinderen erven niet automatisch: “Ze blijven in de kou staan”

Het Grondwettelijk Hof heeft de deur op een kier gezet om pluskinderen dezelfde rechten te geven als biologische kinderen bij een erfenis. Er is nog werk aan de winkel, zo geeft Astrid Dutré, senior legal advisor bij Nagelmackers, aan.


Beluister hier het volledige gesprek met Astrid Dutré:


Waarom is dit belangrijk?

Er is voorlopig geen juridische basis die pluskinderen, dit zijn kinderen uit een eerdere relatie van je partner, dezelfde erfenisrechten geeft als biologische kinderen. Ze hebben wel dezelfde plichten: de erfbelasting wordt wel gelijkgeschakeld.
  • Dutré: “Pluskinderen blijven in de kou staan op het moment dat er iets gebeurt met de plusouder. De wetgever voorziet geen automatische regeling, maar dat betekent niet dat de plusouder zelf geen schikkingen zou kunnen treffen om toch iets te voorzien bij het overlijden. Biologische kinderen zijn wettige erfgenaam en hebben bij het overlijden van een ouder sowieso recht op de helft van die nalatenschap. Als plusouder kan je je pluskinderen maximum de helft van je nalatenschap toebedelen via bijvoorbeeld een testament.”
  • “Bij adoptie wordt de ongelijkheid tussen biologische kinderen en pluskinderen opzijgezet en hebben pluskinderen evenveel rechten. De nalatenschap van de plusouder kan dan gelijk verdeeld worden onder die biologische kinderen en de pluskinderen.”

Erfbelasting is ambigue

  • “De erfbelasting is het ambigue van heel het systeem. De tarieven worden bepaald door de woonplaats op het moment van overlijden. Iedere regio heeft op dat vlak wel initiatieven genomen om die pluskinderen, onder bepaalde voorwaarden, op hetzelfde niveau te stellen als de biologische kinderen”, aldus Dutré. “Maar gelijkschakeling betekent niet dat ze juridisch op hetzelfde niveau behandeld worden. En daar knelt vaak het schoentje.”
  • “Die gelijkschakeling geldt voor de kinderen van de partner waarmee je gehuwd of wettelijk samenwonend bent. In Vlaanderen wordt dat uitgebreid naar de kinderen van de feitelijk samenwonende partners, mensen die gedurende minstens één jaar op hetzelfde adres wonen en een gemeenschappelijk huishouden voeren. Maar als er in het erfrecht geen grond wordt voorzien waardoor die kinderen effectief kunnen erven, dan gaan ze niets ontvangen ondanks de gelijkschakeling.”

(nd)

Meer
door Redactie
Lees meer...