Politie bevestigt: bestuurder van busje in Barcelona is nog niet opgepakt

De man die donderdag op een mensenmassa op de Ramblas in Barcelona inreed, is nog niet gevonden of opgepakt. Na eerdere berichten dat de vermoedelijke bestuurder doodgeschoten werd in Cambrils, waar de politie een tweede aanslag grotendeels kon voorkomen, blijkt nu toch dat het om een andere man zou gaan en die is momenteel nog voortvluchtig.

De Catalaanse president Carles Puigdemont bevestigde deze ochtend dat de bestuurder van het busje in Barcelona nog steeds niet is opgepakt. De man reed donderdagmiddag in op een groep mensen op de bekende straat La Rambla in Barcelona. Daarbij stierven 13 mensen en raakten meer dan 100 mensen gewond. De dader vluchtte te voet na zijn actie, maar kon nog niet opgepakt worden.

Driss Oukabir

De politie dacht eerst aan Driss Oukabir als de dader. Hij zou het busje voor Barcelona en de bestelwagen voor de aanslag van later diezelfde avond in Cambrils gehuurd hebben en werd ondertussen opgepakt door de politie.

In Cambrils probeerden vijf jongemannen om opnieuw voetgangers aan te rijden met een busje. De politie kon hen snel klemrijden en doodschieten. Een vrouw overleefde de aanrijding niet en zes andere mensen raakten gewond.

Dood door politiekogels

Na een verhaal van Driss Oukabir dat zijn jongere broertje zijn identiteitspapieren zou gestolen hebben om de bestelwagens te huren, ging de politie op zoek naar de 17-jarige Moussa Oukabir. Ondertussen heeft de politie bevestigt dat de jongen stierf door de politiekogels in Cambrils. Ook Saïd Aallaa (18) en Mohamed Hychami (24) overleefden hun aanslag in de Spaanse kuststad niet.

De mannen droegen bommengordels, maar die bleken later fake te zijn.

Belangrijke verdachte

Nu is de politie nog op zoek naar een vierde verdachte, de 22-jarige Younès Abouyaaqoub. Het is niet zeker of hij de bestuurder van het busje is, maar hij wordt wel als “een belangrijke verdachte” gezien door de politie.

Er werden ook nog vier verdachten opgepakt door de politie. Geen van hen stond bij de autoriteiten gekend voor radicalisering of banden met terrorisme, maar de aanslagen werden “al enige tijd voorbereid vanuit Alcanar”, zo zei commissaris Josep Lluis Trapero op een persconferentie.

Meer
Lees meer...