Politiek versus voetbal: De Block (Open Vld) dreigt de clubs via RSZ-korting 70 miljoen euro af te nemen, N-VA en CD&V temperen

Het gaat in totaal om meer dan 70 miljoen euro aan kortingen per jaar, die alle professionele voetbalclubs samen krijgen door hun RSZ niet te moeten betalen. Maar de politiek gebruikt die royale korting nu als breekijzer: kuis de stal uit, of we schrappen de korting, is de boodschap van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). Alleen verschieten haar coalitiepartners van zoveel daadkracht. 

Vaak zit staatssteun niet in subsidies of financiële ondersteuning, maar in een mooie vrijstelling van lasten of taksen. De RSZ, of ‘Rijksdienst voor de Sociale Zekerheid’ in volle naam, is de instelling die de sociale bijdragen int bij de werkgevers en deze beheert.

Voor voetbalclubs in België die hun profspelers betalen, geldt een bijzonder mooie korting: de clubs moeten enkel op een eerste schijf van 2.327 euro bijdragen betalen, in totaal dus 304 euro. Wie veel meer verdient dan die 2.000 euro, betaalt ook enkel dat bedrag. De lonen van de meeste profs liggen veel hoger, dus de clubs hebben hier een gigantisch voordeel aan: de schatting is dat het om zo’n 70 miljoen euro gaat.

Enkel woorden van Marc Coucke, nog geen daden van de Pro League

Het is duidelijk: neem je die RSZ-korting weg, dan komen veel profclubs straks serieus in de problemen. Het Belgische voetbal zou een serieuze klap krijgen, als ze zo’n voordeel zou verliezen. Het is dan ook een ideaal breekijzer van de politiek om de clubs onder druk te zetten en hun stal uit te kuisen.

Het huidige onderzoek naar matchfixing en naar de grote sommen zwart geld dat onder tafel betaald werd bij transfers heeft veel losgemaakt. In het parlement kwamen clubleiders als Marc Coucke van Anderlecht wel al hun uitleg doen bij een hoorzitting, maar de Pro League, de verzameling van alle profclubs, heeft nog steeds geen vergaande maatregelen aangekondigd om schoon schip te maken.

Minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD), onder wiens bevoegdheid het RSZ-voordeel valt, voerde vorig weekend de druk op. Ze kondigde aan dat ze niet langer geduldig langs de kant wil staan wachten, en “dat het RSZ-voordeel zou afgeschaft worden als er niets zou gebeuren”. “Iedereen lijkt ervan overtuigd dat er iets moet gebeuren, maar ik wil ook daden zien. Ik vroeg een signaal, maar heb het niet gekregen”, zo stelde De Block.

CD&V en N-VA niet enthousiast, maar De Block zet door

Bij CD&V sprong vicepremier Kris Peeters meteen op de bres om de profclubs toch te verdedigen, en te stellen dat het allemaal niet zo’n vaart zou lopen. Maar De Block is vast van plan door te zetten, zo laat ze aan Het Nieuwsblad weten.

En N-VA aarzelt ook: ze willen niet dat De Block overhaast te werk gaat. Maar tegelijk hebben ze plannen klaar om die korting op RSZ serieus te gaan indammen. In plaats van een systeem waarbij enkel op het eerste schijfje de RSZ wordt betaald, willen ze net het omgekeerde: de eerste schijf vrijstellen, maar daarna wel de volle pot RSZ laten betalen. Voor jeugdspelers, of iedereen die pakweg 5.000 euro per maand verdient (in voetbal een peulschil) wordt dan geen RSZ betaald. Maar op alle lonen die daarboven liggen, geldt dan wel een RSZ-verplichting.

Maar de N-VA wil de profclubs wel nog de tijd geven tot eind dit jaar, om zelf met een voorstel te komen. Die hebben er alle belang bij om snel een pakket maatregelen te nemen. Zo niet, dreigt de prijs voor de clubs wel bijzonder hoog op te lopen.

Meer
Lees meer...