Zware regens en extreem warm weer zijn niet de enige manieren waarop we tegenwoordig met de opwarming van het klimaat worden geconfronteerd. Ook minder onopvallende, maar daarom niet minder belangrijke of gevaarlijke ‘effecten’ manifesteren zich. Zo hebben Koraalduivels, prachtige maar giftige vissen, hun intrede gemaakt in de Middellandse Zee door de opwarming van het zeewater. En een steek van zo’n vis is niet alleen pijnlijk, hij kan zelfs dodelijk zijn.
Voor wie deze zomer zijn vakantie doorbrengt aan de Middellandse Zee zou een zwembeurt wel eens iets minder zorgelijk kunnen worden dan voorgaande jaren. Door de opwarming van het zeewater zijn er namelijk Kooraalduivels gespot. Die vissen verstoren niet enkel de natuurlijke ecosystemen in de Middellandse Zee, maar vormen ook een bedreiging voor mensen.
Beware for the beauty
Want de vissen mogen er dan wel prachtig uitzien, helaas zijn ze even giftig als dat ze mooi zijn. Koraalvissen kunnen zo’n 40 cm lang worden en hebben lange giftige stekels. Als je daarmee in aanraking komt, “kan je dagenlang last hebben van de uitwerking ervan. Zo’n ‘steek’ veroorzaakt niet alleen pijn, maar kan ook zweetbuien, ademhalingsproblemen en zelfs verlamming tot gevolg hebben”, aldus de US National Oceanic and Atmospheric Administration.
Bovendien is het belangrijk dat je behandeld wordt door een dokter als je gestoken wordt door zo’n Koraalduivel, want het gif kan weefsel doen afsterven in je lichaam en als het niet behandeld wordt, kan het zich verder verspreiden.
Invasie
Voorlopig zijn de vissen nog maar op enkele plekken gespot en vooral bij de kusten van Cyprus. Maar dat is nu al alarmerend nieuws, want een onderzoek in het wetenschappelijke tijdschrift Marine Biodiversity Records stelt dat de vis in minder dan een jaar nadat die voor het eerst door het Suezkanaal is gezwommen, een gedeelte van de kust bij Cyprus echt al gekoloniseerd heeft. Van exponentiële toename gesproken …
Hoewel grote delen van de Middellandse Zee (voorlopig) nog vrij zijn van Koraalduivels, wil dat niet zeggen dat we op onze twee oren kunnen slapen. De vis plant zich namelijk snel voort en door de recente verbreding en verdieping van het Suezkanaal kunnen meer vissen sneller de Middellandse Zee bereiken.
Paargedrag
Professor Jason Hall Spencer van de Plymouth University, die betrokken was bij de het onderzoek naar de Koraalduivels, waarschuwt in de Britse krant The Independent bovendien dat er “voor de eerste keer in de Middellandse Zee paargedrag is waargenomen bij groepen Koraalduivels.”
Het is dan ook nodig om actie te ondernemen, zodat de invasie van de vis kan worden tegengegaan. “Door deze informatie te publiceren, kunnen we stakeholders helpen om beperkende maatregelen te nemen zoals duikers en vissers uitleggen waarom en hoe ze de Koraalduivels kunnen verwijderen en er zelfs speciale programma’s voor activeren die ook hebben gewerkt om een gelijkaardige plaag aan te pakken in ondiep water in de Caraïben én om de populaties van eventuele natuurlijke vijanden, zoals de Bruine Tandbaars, te doen toenemen”, aldus Spencer.
Een nachtmerrie verpakt in een mooie kleedje dus, maar laat je niet verleiden door de schoonheid van de vis. Moest je ergens aan het snorkelen zijn en het wonderlijke wezen zien zwemmen, is er maar één juiste beslissing: maken dat je wegkomt. Want een duikinstructor vertelde aan het tijdschrift National Geographic dat zo’n steek “je misschien niet doodt, maar je wel doet wensen dat je dood was.”