Abbès Guenned, de ex-man van Laurette Onkelinx is de nieuwe regeringscommissaris voor de Brusselse regering bij de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB. Guenned was eerder al medewerker bij het PS-kopstuk. In 2009 kwam hij nog in het nieuws omdat hij het satirische blad Père Ubu uit de winkel liet halen.
Laurette Onkelinx (PS) voert dezer dagen de oppositie tegen de centrum-rechtse regering aan. Maar in Brussel en Wallonië blijven de Franstalige socialisten wel stevig aan de macht. Niet verwonderlijk dus dat Onkelinx nog steeds getrouwen op bepaalde functies laat benoemen.
Zo ook Abbès Guenned, die in september is aangesteld door de Brusselse regering als de nieuwe regeringscommissaris bij de MIVB. Die aanstelling verscheen eind vorig maand in het Staatsblad.
Guenned, een Marokkaanse ingenieur, is de ex-man van Onkelinx, ze hebben samen een dochter en een zoon. Over de man doen nogal wat verhalen de ronde omwille van een mogelijk crimineel verleden. De Standaard zocht ze in 2006 al eens uit. Bij een paspoortcontrole in Zaventem eind augustus 1997 werd Guenned, na een vakantie in Tunesië, tegengehouden. Aanleiding was een internationaal arrestatiebevel wegens drugshandel en bendevorming, dat uit Marokko was gekomen een jaar eerder. Het Brusselse parket gaf toen de instructie dat Guenned toch door mocht.
“Arrestatiebevel ingetrokken”
Geunned, toen verdedigd door advocaat Marc Uyttendaele, wist van niets, zo stelde hij zelf. Uyttendaele liet weten dat de Marokkaanse autoriteiten nooit geantwoord hadden op bijkomende vragen om inlichtingen van de Belgische speurders. ,,Daarom werd het arrestatiebevel ingetrokken”‘, zo noteerde De Standaard.
Onkelinx scheidt van Guenned en trouwt in 1999 met Uyttendaele. Getuige op dat huwelijk is Guenned. Die werkt later ook op het kabinet van Onkelinx als adviseur erediensten en multicultureel beleid. In 2009 haalt hij opnieuw het nieuws omdat hij het satirisch weekblad ‘Père Ubu’ uit de rekken laat halen. Onkelinx zelf diende toen een klacht in tegen de politie en tegen Knack, mediagroep Sud Presse en Père Ubu. Aanleiding was wat die publicaties geschreven hadden over hun dochter. Die zou tijdens een politiecontrole geweigerd hebben een urinetest te ondergaan. Père Ubu ging toen nog veel verder, waardoor Guenned het uit de winkel liet halen. “Het gaat om feiten uit het privé- en familieleven, die betrekking hebben op een minderjarige die ernstige moeilijkheden heeft en in gevaar verkeert”, liet Onkelinx toen weten aan De Morgen.