Het kabinet van minister van Jeugdzorg Rachid Madrane (PS) van de Franstalige gemeenschap zit in een storm. Want een medewerkster van het Waals gewest en PS-kandidate voor de Europese verkiezingen in 2014 blijkt de spil in een oplichtingszaak en mensenhandel. Het federaal parket viel binnen bij de dienst adoptie van het Waals gewest en op het kabinet van Madrane.
Verschillende Congolese kinderen die via een weeshuis in Kinshasa een adoptie in België verkregen zijn mogelijk helemaal geen weeskinderen. Het federaal parket is de zaak op het spoor want het gaat om zware feiten: mensenhandel en zwendel.
De spil in de zaak is een Belgische-Congolese vrouw, die als juriste werkt bij het Waals Gewest. In 2014 was ze ook kandidaat op een PS-lijst. Ze runt tegelijk met haar job als juriste en als politica ook nog een weeshuis in Kinshasa en helpt daarbij in adopties van Congolese wezen door Belgische families.
Maar nu blijkt dat daarbij een pak zaken niet correct verliepen. Het parket onderzoekt de betrokkenheid van ambtenaren van het Waals gewest en kabinetsmedewerkers van Madrane. Gisteren vielen speurders daar binnen. Dat berichten onder meer De Tijd en Het Nieuwsblad. Want de speurders brachten al aan het licht dat zeker drie adoptiekinderen geen echte wezen waren. Integendeel, ze zijn waarschijnlijk ontvoerd, want hun echte ouders en de Congolese politie waren op zoek naar hen.
Gijzelneming en gebruik van valse stukken
De zaak gaat ver: het netwerk rond de Congolese-Belgische juriste/politica zou elf weeskinderen ontvoerd en vastgehouden hebben. Enkel wanneer de nieuwe Belgische adoptieouders bereid waren om grote sommen te betalen, kwam de adoptie in orde. De vrouw is in verdenking gesteld voor gijzelneming, mensenhandel, valsheid in geschrifte en het gebruik van valse stukken. Het parket spreekt van minstens 60 adopties waar de procedure niet correct is verlopen.
Om z’n vel te redden reageerde PS-minister Madrane al fel: “Ik heb eind 2015 de adoptieprocedure voor Congo bevroren omdat een en ander niet pluis bleek.” Maar in feite had hij al langer kunnen weten dat er één en ander aan de hand was: al in 2013 bevroor Congo alle adopties omdat er misbruiken waren. In tussentijd betaalde het kabinet van Madrane ook nog 27.000 euro aan de Belgisch-Congolese vrouw via de adoptiedienst van de Franse Gemeenschap. De PS-minister kondigt nu een intern onderzoek aan en zet alle adopties met Congo stop.