PVDA uit het bestuur gekegeld in Zelzate: Vooruit kiest voor samenwerking met N-VA en cd&v

Na zes jaar van linkse samenwerking in Zelzate wordt PVDA aan de kant geschoven. Vooruit maakt ruimte voor een nieuwe coalitie met N-VA en cd&v. Daarmee kiest Vooruit, onder leiding van Conner Rousseau, ook hier voor dezelfde partijen als in de Vlaamse regering.

In Zelzate heeft de linkse partij PVDA na zes jaar plaats moeten maken in het stadsbestuur. Vooruit, de partij van burgemeester Brent Meuleman, kiest ervoor om samen te werken met de centrumpartijen N-VA en cd&v. Ondanks dat PVDA bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen de tweede grootste partij werd met vijf zetels, is de partij niet langer welkom aan de onderhandelingstafel.

Vooruit haalde in totaal elf zetels binnen, terwijl het kartel cd&v en N-VA er twee behaalde. Samen vormen ze een afspiegelingscoalitie die op Vlaams niveau niet onbekend is. De samenwerking tussen Vooruit, cd&v en N-VA volgt immers de lijn van de Vlaamse regering, waar dezelfde drie partijen de meerderheid vormen. Op gemeentelijk vlak wordt duidelijk geprobeerd om zo vaak mogelijk ook met deze drie partijen te regeren.

PVDA teleurgesteld: “Een einde aan het progressieve verhaal”

PVDA heeft zich kritisch uitgelaten over de beslissing van Vooruit om de coalitie stop te zetten. In een persbericht liet de partij weten dat ze graag het progressieve beleid dat de afgelopen zes jaar samen met Vooruit werd opgebouwd, hadden verdergezet. “We hebben deze week nog een gesprek gehad met Brent Meuleman waarin we duidelijk maakten dat we vragende partij waren om de Toekomstcoalitie verder te zetten. Het is jammer dat er nu een punt wordt gezet achter het progressieve verhaal dat we samen hebben geschreven.”

Lijsttrekker Steven De Vuyst, die met goede moed aan de verkiezingscampagne begon, reageerde eveneens teleurgesteld: “Dit is een stap terug voor Zelzate en voor de arbeidersklasse.”

Conner Rousseau onder druk

Op Vlaams niveau komt deze breuk niet als een verrassing. Conner Rousseau, nationaal voorzitter van Vooruit, had zich al eerder afwijzend uitgelaten over samenwerkingen met PVDA. Hoewel hij tijdens een debat op VTM verklaarde geen algemeen verbod op samenwerking met de extreemlinkse partij uit te willen spreken, maakte hij duidelijk dat hij zelf geen voorstander was. “In geen enkel land waar extremen aan de macht zijn, gaan welvaart en vrijheid erop vooruit”, zei Rousseau destijds.

De druk om PVDA op afstand te houden, kwam onder andere van MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez. Hij benadrukte dat als N-VA geen samenwerking aangaat met Vlaams Belang, datzelfde zou moeten gelden voor Vooruit en PS ten opzichte van PVDA. Bouchez beschouwt extreemlinks als even problematisch als extreemrechts.

Brusselse situatie: een ander verhaal?

Hoewel de deur voor PVDA op veel plaatsen dicht lijkt te blijven, zijn er in Brussel wel gesprekken gaande tussen PS, Vooruit en PVDA. In gemeenten zoals Molenbeek is er nog steeds sprake van mogelijke samenwerking. Het blijft dus de vraag hoe het verhaal zich op nationaal en lokaal niveau verder zal ontwikkelen. Voorlopig lijkt Zelzate echter een duidelijk signaal te geven over de toekomst van linkse coalities met PVDA.

Meer
Lees meer...