De zaak rond Sihame El Kaouakibi, voormalig Vlaams Parlementslid, bereikt een nieuwe fase. Op 17 oktober moet de raadkamer in Antwerpen beslissen of El Kaouakibi, haar partner en haar vzw Let’s Go Urban voor de correctionele rechtbank moeten verschijnen. Ze worden beschuldigd van fraude, waarbij El Kaouakibi zou hebben gesjoemeld met subsidies die bedoeld waren voor het jongerenproject Let’s Go Urban.
Het parket van Antwerpen vraagt om El Kaouakibi, haar partner en Let’s Go Urban door te verwijzen naar de correctionele rechtbank. De beschuldigingen tegen hen zijn ernstig: El Kaouakibi zou voor een bedrag van ongeveer 500.000 euro aan subsidies, bedoeld voor jongerenwerking, hebben misbruikt. Deze gelden zouden onder meer zijn gebruikt voor privédoeleinden, zoals de aankoop van een keuken. De zaak kwam aan het licht in 2021 en leidde tot een publieke en politieke storm.
Faillissementen en politieke impact
De gevolgen voor El Kaouakibi’s ondernemingen en politieke carrière lieten niet lang op zich wachten. Let’s Go Urban werd in juni 2021 failliet verklaard, gevolgd door het faillissement van haar andere vennootschappen, waaronder het jobplatform WannaWork en het communicatiebureau WannaCatch. Politiek kreeg El Kaouakibi ook harde klappen.
Haar partij, Open Vld, zette haar uit de partij, waarna ze als onafhankelijke verderging. Haar afwezigheid in het Vlaams Parlement, om gezondheidsredenen, zorgde voor bijkomende kritiek, zeker toen bleek dat ze intussen haar wedde bleef ontvangen. Tweemaal werd haar parlementaire onschendbaarheid opgeheven.
Burgerlijke partijen en juridische strategie
In het proces hebben verschillende partijen zich burgerlijke partij gesteld, waaronder de Belgische staat, de Vlaamse Gemeenschap, de stad Antwerpen en de curatele van Let’s Go Urban en Point Urban. Hoewel El Kaouakibi zich niet verzet tegen de doorverwijzing naar de correctionele rechtbank, voert haar advocaat aan dat voor bepaalde aanklachten een buitenvervolgingstelling aangewezen is.