Rechter dwingt drie mensen om digitale meter te installeren

Sinds 2019 is Fluvius, de netbeheerder in Vlaanderen, bezig met het installeren van digitale meters in alle huizen. Het doel is om tegen 2029 overal digitale meters te hebben. Toch willen sommige mensen hun oude meter niet vervangen. Nu heeft een rechter besloten dat drie mensen toch een digitale meter moeten laten plaatsen.

Fluvius heeft voor het eerst via de rechtbank drie mensen verplicht om een digitale meter te laten installeren. Europa eist dat tegen eind 2024 minstens 80 procent van de meters digitaal is. Uiteindelijk moeten alle meters tegen 2029 vervangen zijn.

Waarom willen mensen geen digitale meter?

Sommige mensen met zonnepanelen willen hun oude meter houden omdat deze een terugdraaiende teller heeft. Deze mensen krijgen sinds vorig jaar een “laatstekansbrief” van Fluvius, wat meestal voldoende is om hen te overtuigen. Toch blijft een klein groepje weigeren.

In oktober vorig jaar sleepte Fluvius voor het eerst een weigeraar voor de rechtbank. De rechter heeft nu bepaald dat drie mensen verplicht zijn om een digitale meter te laten plaatsen. Dit betekent dat Fluvius, als het echt nodig is, een deurwaarder en slotenmaker kan inschakelen om de meters te installeren.

Meer
Lees meer...